JEDINA NAMIRNICA KOJA JE ZDRAVIJA KISELA NEGO SVEŽA: Kada budete videli i zbog čega, nećete ispuštati KAŠIKU
Kupus, Foto: Printscreen/Instagram

zdravija nego bilo koja druga

JEDINA NAMIRNICA KOJA JE ZDRAVIJA KISELA NEGO SVEŽA: Kada budete videli i zbog čega, nećete ispuštati KAŠIKU

Na našem području neizostavan je sastojak za pripremanje zimskih jela, a kako sadrži veliku količinu vitamina C, idealan je u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine

Objavljeno: 11:23h

Kiseli kupus se odavno koristi i kao namirnica i kao prirodan lek, a zbog dobrih osobina i danas ga nalazimo u svim kuhinjama sveta. Na našem području neizostavan je sastojak za pripremanje zimskih jela, a kako sadrži veliku količinu vitamina C, idealan je u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine. Kupus je jedina namirnica koja je bolja kisela nego sveža jer ima veće nutritivne vrednosti, saglasni su stručnjaci.

RECEPTI:

Zakiselite sami

Sastojci: 15 kg kupusa (ako stavljate manje, onda proporcionalno smanjite i ostale sastojke), 0,5 kg soli, šest lovorovih listova, kašika bibera u zrnu, komadići dunje radi žuće boje, po izboru ljupčac (selen), kim, komorač, vinova loza ili jabuke. Priprema: U plastično bure složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo držite kupus na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za šta je potrebno oko mesec dana. Zatim ga premestite na hladno mesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stepeni. Ako bure nije puno do vrha, napunite najlonsku kesu vodom i stavite je kao teg na kupus, da ga pritiska.

Dinstano na nemački način

1 / 9 Foto: Printscreen/Youtube/Uradi sama

Sastojci: 0,5 kg kiselog kupusa, luk, jabuka, 50 g dimljene slanine, četvrtina šolje bobica kleke, biber po ukusu, 2 čaše soka od jabuke. Priprema: Na tiganju lagano ispržite sitno iseckanu slaninu i luk, pa dodajte kupus, kleku, jabuke iseckane na kockice i sok od jabuke, te začine po ukusu. Jelo se krčka oko 35 minuta na laganoj vatri, dok kupus ne porumeni. Postoje različite varijacije u pripremi dinstanog kupusa. Na primer, umesto soka od jabuke možete koristiti bujon. Ako nemate bobice kleke, možete ih zameniti suvim šljivama. Poslužite kao prilog uz kolenicu ili kobasice (ili neko drugo meso po izboru), koje takođe možete da iseckate i dodate zajedno sa slaninom na početku pripreme.

Malo drugačija sarma

Sastojci: glavica kiselog kupusa, nekoliko suvih paprika, 500 g pilećeg belog mesa, glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, začin, biber, origano, bosiljak, šolja pirinča, jaje, lovorov list, mlevena crvena paprika, kašika brašna, šolja paradajz soka. Priprema: Crni luk sitno iseckajte i prodinstajte na malo ulja, dodajte meso, pa sve zajedno još malo dinstajte. Kad je gotovo, dodajte opran pirinač, seckani beli luk, začine i jaje, pa sve dobro sjedinite. Na dno šerpe stavite par listova kiselog kupusa, pa poređajte umotane sarme i napunjene paprike. Dobro ih stisnite da se ne bi raspale tokom kuvanja. Razmutite kašiku brašna, mlevenu papriku i paradajz sok, pa prelijte preko sarme. Stavite nekoliko lovorovih listova i pokrijte sarme sa još dva-tri lista kupusa. Nalijte vodom i sarmu krčkajte na laganoj vatri

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.