NAPRAVITE VOĆNU TURŠIJU: Vodnjika je puna MINERALA, napitak naših PREDAKA, a tu je i priprema (RECEPT)
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZDRAVO

NAPRAVITE VOĆNU TURŠIJU: Vodnjika je puna MINERALA, napitak naših PREDAKA, a tu je i priprema (RECEPT)

Zahvaljući divljem, jakom i vrlo zdravom voću vodnjika je carica kada je u pitanju jačanje imuniteta

Objavljeno: 22:45h

Ako redovno pijete ovaj zdravi fermetisani napitak kažu da možete doživeti duboku i lepu starost, posebno ako za vodnjiku birate divlje plodove, koji rastu na nezagađenim područjima. Vodnjika (ili kako je neki zovu venovača) je puna enzima, minerala i vitamina, a obično je pripremaju u oktobru i novembru.

Žena, Sok, Zdravlje
foto: Profimedia

Ovaj napitak je vrlo zdrav, jer se obično priprema od divljeg bobičavog voća, koje je bogato vitaminom C i antioksidantima.

Zahvaljući divljem, jakom i vrlo zdravom voću vodnjika je carica kada je u pitanju jačanje imuniteta.

Zanimljivo je da spada među najbolje domaće lekove protiv mamurluka. Oni, koji su je probali tvrde da posle jedne šolje vodnjike mamurluk bude kao rukom odnesen.

Zato i ne čudi što stari narod kaže da će zimu najlakše pregurati onaj koji svaki dan “zaviri” u sušnicu, bure sa kupusom i u vodnjiku.

Kako se pravi vodnjika?

Potrebno je da prvo sakupite mnogo divljeg voća i šumskih plodova. Tu mislimo na drenjine, šipurak, kleku, divlje kruške (oskoruše) i jabuke, glog, trnjine, borovnice, … Pazite da je voće ubrano, prikupljeno sa nezagađenih područja. Dobro ga operite i očistite.

Prema najjednostavnijem receptu: u čisto bure (poželjno sa česmicom na dnu) stavite prethodno pripremljeno voće, uspite filtriranu (li čistu izvorsku vodu). Obično ide oko 4 kilograma voća na 10 litara vode. Možete sve malo pritisnuti kamenom (prethodno pokriti čistom krpom ili mrežicom) da voće ne bi isplivalo na površinu. Sve pokriti krpom i ostaviti da ogrezne u vodi oko mesec dana na sobnoj temperaturi. Kada počne da “rezi”, da “kisi” možete je piti. Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka. Bure možete sada premestiti na hladno mesto.

Takođe, prilikom stavljanja voća i vode, možete dodati smeđeg šećera ili meda da biste ubrzali fermentaciju (već za 15-tak dana vodnjiku možete piti).

U vodnjiku možete dodavati vode (u bure), tako će vremenom biti sve blaža. (Koliko potrošite, toliko vode dodate). Najlepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.

Bonus video:

17:45

VEČERNJI DNEVNIK 16.12.2021.

(Espreso/Naj Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.