DA LI PRETERANO ISPIJANJE KAFE MOŽE DA VAS DEHIDRIRA? Odgovor stručnjaka će vas IZNENADITI
Kafa, Foto: Profimedia

konzumiranje kafe

DA LI PRETERANO ISPIJANJE KAFE MOŽE DA VAS DEHIDRIRA? Odgovor stručnjaka će vas IZNENADITI

Kofein u kafi je diuretik, ali redovnom konzumacijom kafe taj se diuretski učinak zapravo smanjuje i minimalno utiče na izlučivanje mokraće.

Objavljeno:

Prosečni kafopija konzumira više od tri šoljice svaki dan, dok više od 60 posto odraslih osoba svaki dan popije barem jednu šoljicu kafe. Ako tokom dana više vremena provodite pijuckajući kafu umesto vode, možda se pitate: dehidrira li vas kafa?

Real Simple otkrio je nekoliko načina da tačno shvatite kako vaša navika kafe utiče na nivo hidratacije. Ako redovno pijete kafu , a zabrinuti ste za jutarnju šoljicu, ne morate se previše brinuti. Svako ko redovno konzumira kafu ili čaj s kofeinom će razviti toleranciju, a jedna šoljica kafe nema značajnog učinka na ukupni status hidratacije.

Kafa
Kafa foto: Profimedia

Razlozi zašto bi trebao da pijete kafu:

Istraživanja su pokazala da ispijanje dve do četiri šoljice kafe ima mali uticaj na hidrataciju. Kofein u kafi je diuretik, ali redovnom konzumacijom kafe taj se diuretski učinak zapravo smanjuje i minimalno utiče na izlučivanje mokraće.

Ukratko, i dalje vam treba dovoljno vode, samo ne treba preterano kompenzirati vodom ako redovno pijete kafu.

Ako povremeno pijete kafu

Dok se diuretski učinak kave smanjuje redovnom konzumacijom kafe, osoba koja samo povremeno pije kafu može osetiti više dehidrirajući učinak. Oni jednostavno nemaju isti nivo tolerancije kao ljudi koji piju češće kafu. Međutim, uticaj nije previše intenzivan. Važno je obratiti pažnju na to kako se osećate dok pijete kafu. Na primer, ako idete više u toalet, možda ćete hteti povećati unos tečnosti kako biste je nadoknadili.

(Espreso/VL)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.