VODIČ ZA BUDUĆE VEGANE! Korak po korak do nove ishrane zahvaljujući kojoj ćete se osećati LAKO KAO PERO (FOTO)
Veganstvo, Foto: Profimedia

upamtite

VODIČ ZA BUDUĆE VEGANE! Korak po korak do nove ishrane zahvaljujući kojoj ćete se osećati LAKO KAO PERO (FOTO)

Iskombinovati nove ukuse na početku može biti teško. Ali, za sve treba vreme. Postepeno ćete isprobavati sve više namirnica i shvatićete šta vam od ukusa najviše odgovara

Objavljeno:

Veganstvo je tip ishrane koji isključuje svu hranu životinjskog porekla, a zasniva se na namirnicama biljnog porekla. S obzirom da je veganska dijeta sve popularnija, donosimo vam korak po korak kako se postaje vegan.

Vegan se ne postaje preko noći. Za većinu ljudi koji se odluče na ovaj korak sam početak je veoma težak, jer pored mesa, treba da se izbace i jaja, sirevi, riba, mleko... Kako biste sebi olakšali, izbacujte namirnicu po namirnicu. Preporučuje se da se prvo izbaci crveno meso, zatim piletina i onda riba. Za sam kraj treba ostaviti sir, jaja i mleko. Ne postoji pravi redosled, jer sve zavisi od vaših navika i ukusa.

Iskombinovati nove ukuse na početku može biti teško. Ali, za sve treba vreme. Postepeno ćete isprobavati sve više namirnica i shvatićete šta vam od ukusa najviše odgovara. Najbolje bi bilo da se držite poznatih ukusa, a posle krenite da ih kombinujete sa novim.

1 / 4 Foto: Profimedia

Poželjno je da vegansku hranu spremate kod kuće. Uvek jedite zdravu i sveže pripremljenu bez dodavanja prerađenih namirnica. Nemojte se zavaravati da je veganska ishrana uvek zdrava, ukoliko svakog dana jedete prženu hranu, pomfrit i hranu prepunu jednostavnih ugljenih hidrata, ona jednostavno postaje nezdrava ishrana. Birajte ishranu bogatu visokim sadržajem biljnih proteina kao što su sočivo, pasulj, mahune, a ponekad nije loše da pojete i sejta i tofu. Jako je bitno da naučite dobro da kombinujete biljne proteine kako biste zadovoljili sve potrebe vašeg organizma. Isto tako, da bi biljni proteini bili potpuni dobro je da ih kombinujete sa nekim žitaricama.

U činiju stavite celovite žitarice, kao što su kukuruz, hleb ili smeđi pirinač, i dodajte im proteine mahunarki (pasulj, sočivo ili slanutak). Dodajte im još sveže povrće, poput kelja, spanaća, brokolija, zelene salate ili nekog drugog lisnatog povrća i na kraju dodajte začine po želji. Dodajte još maslinovo ili ulje od bundeve, a možete dodati još i zdrave orašaste plodove jer se mahunarke odlično kombinuju sa njima i tako ćete u potpunosti zadovoljiti sve potrebe za proteinima. Ukoliko koristite heljdu, soju ili kinou u ishrani, ne treba da brinete jer one spadaju pod potpune proteine.

Vegan
foto: Profimedia

Većina vegana poklekne pred ugljenim hidratima kada ih konzumiraju više nego što je potrebno. Zdrava veganska ishrana treba da se bazira na proteinima, odnosno oni moraju da zadovolje 15% ukupnog dnevnog unosa hrane.

Pojednostavite obroke. Zapamtite da kombinovanje namirnica u veganskoj ishrani nije uopšte toliko komplikovano kako to možda na početku deluje. Jedite čiste obroke bez mešanja sa prerađenim namirnicama. Na primer, kombinujte pasulj i pirinač ili humus, slatunak možete pripremati sa batatom, dok uz grilovani tofu dobro ide salata od kinoe ili amaranta uz dodatak zelenog lisnatog povrća.

Inače, mnogi poistovećuju vegan sa vegetarijanstvom, a između njih ima bitnih razlika. U vegetarijanskoj ishrani zastupljeni su mlečni proizvodi i jaja, dok veganstvo ima jasna načela - ništa od navedenog se ne konzumira, a još se dodaje i izbacivanje mesa i mesnih prerađevina. Takođe, iz ishrane se izbacuje i med, a većina vegana se odlučuje da ne nosi odeću i obuću od životinjskog krzna, perja, svile i kože.

(Espreso/ Vanja P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.