KAKO DA KROMPIRU PRODUŽITE ROK TRAJANJA I SPREČITE GA DA PROKLIJA? Ovo je jedino REŠENJE
Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

KAKO DA KROMPIRU PRODUŽITE ROK TRAJANJA I SPREČITE GA DA PROKLIJA? Ovo je jedino REŠENJE

Ako se krompir čuva na temperaturi iznad 12°C stepeni, brže će dehidrirati što će smanjiti njegov rok trajanja. Čak i pod manje idealnim uslovima, krompir može izdržati nekoliko nedelja

Objavljeno: 16:46h

Osim što se može pripremiti na razne načine, za razliku od većine proizvoda može se čuvati nedeljama ili čak mesecima. Iako je krompir poprilično otporan, postoje ispravni i pogrešni načini za njegovo čuvanje.

Koliko traje krompir?

Rok trajanja krompira doista zavisi od toga kako je čuvan. Sveži krompir bez mrlja koji se čuva u idealnim uslovima može se čuvati i do nekoliko meseci.

Ako se krompir čuva na temperaturi iznad 12°C stepeni. brže će se dehidrirati što će smanjiti njegov rok trajanja. Čak i pod manje idealnim uslovima, krompir može izdržati nekoliko nedelja.

Najbolji način čuvanja krompira

krompir
foto: Profimedia

Birajte dobar krompir. 'Čuvanje krompira počinje u supermarketu' kaže Frank Muir, predsednik i izvršni direktor Komisije za krompir u Idahu. Potražite krompir bez mrlja, bez posekotina, tamnih mrlja ili mekih udubina. Krompir bi trebao imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krompir s mrljama se brže kvari tokom čuvanja.

Neka bude suv. Iako bi moglo biti primamljivo isprati prašnjave krompire pre skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga se lako može uhvatiti na kožicu krumpira i stvoriti previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plijesni i brže starenje. Muir preporučuje da ih 'čuvate takve kakvi jesu i operete ih samo kada su spremni za korištenje'.

Pronađite hladno, tamno mesto. Krompir se uzgaja u podzemlju i vole da su uslovi što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za čuvanje krompira je između 7°C i 12°C stepeni tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krompir na najmračnijem i najhladnijem mestu. Muir kaže da je idealno rešenje 'ostava koja nije ni blizu izvora topline kao što su mesta u blizini šporeta ili mašine za suđe. Takođe će poslužiti i ormar ili čak garaža tokom određenih meseci u godini'. Bez obzira na sve, ne čuvajte krompir u frižideru.

Rotirajte zalihu. Svaki put kada posegnete za krompirom, proverite zalihu i okrenite je kako biste sprečili stvaranje modrica. Proverite ima li krompira koji se počinje kvariti i potrošite ih te stavite novije krompire na dno.

Ne stavljajte krompir u frižider

Krompir
foto: Print Screen Youtube

Čuvanje krompira u frižideru nije nikako dopušteno.

- Kada se krompir previše ohladi, njegov se sadržaj škroba pretvara u šećer te se tako stvara krompir slađeg okusa i menja se njegovo ponašanje pri kuhanju - kaže Muir.

Čak i ako je vaš dom previše topao za idealno pohranjivanje krompira, bolje ćete rezultate postići ako ga stavite na najhladnije i najtamnije mesto koje možete pronaći nego ako ga stavite za frižideru.

Pretvaranje skroba u šećer je takođe razlog zašto se sirovi krompir ne smrzavaju baš najbolje. Ako želite koristiti zamrzivač za dugotrajno skladištenje, narežite ga ili naseckajte i blanširajte pre zamrzavanja za najbolje rezultate. Pre zamrzavanja pustite krompir da se potpuno iscedi i upotrebite ga u roku od nekoliko meseci, piše Insider.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.