DA LI VAM SE ČESTO GRČE PRSTI NA STOPALIMA? Savete STRUČNJAKA MORATE pročitati
Ilustracija, Foto: Profimedia

važno je potražiti pomoć

DA LI VAM SE ČESTO GRČE PRSTI NA STOPALIMA? Savete STRUČNJAKA MORATE pročitati

Povremeni grčevi u nožnim prstima ne moraju nužno biti problem, ali ako su česti, trebalo bi potražiti pomoć

Objavljeno:

- Česti grčevi u stopalima mogu biti znak složenijih zdravstvenih problema vezanih za cirkulatorni ili centralni nervni sistem, a ako su grčevi postali učestali i ometaju vaš svakodnevni život, onda je zaista najbolje potražiti pomoć da vidite šta je uzrok - preporučuje specijalista za rehabilitaciju Čarls Kim iz Langoneovog centra za rehabilitaciju u Njujorku.

Prema njegovim rečima, okidač za grčeve u prstima i tabanim može biti prekomerno vežbanje, odnosno preduga aktivnost, ali nisu isključene i loše životne navike kao što su dehidracija, nedostatak minerala, posebno kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Kim je objasnila da kada smo previše aktivni i puno se znojimo, telo i mišići gube neophodne minerale što izaziva kontrakcije. Međutim, specijalista kaže da postoji još jedan razlog koji nema mnogo veze sa gubitkom važnih minerala, ali ima veze sa manjim dotokom krvi u stopala - kada duže vreme nosimo neodgovarajuću i usku obuću.

Problem često ima veze sa našim godinama, jer ljudi, posebno stariji od 50 godina, već imaju dosta oslabljenih kostiju zbog nedostatka kalcijuma, a mišići tada gube elastičnost, pa moraju više da rade da bi mogli da održe celo telo, piše "Prevention".

Iako se pokazalo da čak ni povećan unos magnezijuma neće napraviti bitnu razliku, ipak postoji nekoliko trikova koji mogu sprečiti problem i značajno ga ublažiti.

Nosite odgovarajuću, udobnu obuću

Možda ste ovih dana duže hodali u cipelama koje vam nisu bile baš udobne, pa je čak normalno da vam se prsti na nogama nekoliko puta savijaju.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.