KAKO DA ODREDITE KOJE MASLINOVO ULJE JE DOBRO? 1 stavka pravi BITNU RAZLIKU
Foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

paŽnja

KAKO DA ODREDITE KOJE MASLINOVO ULJE JE DOBRO? 1 stavka pravi BITNU RAZLIKU

Maslina i maslinovo ulje imaju brojne dobre efekte na zdravlje, travar otkriva kako da ih koristite!

Objavljeno: 12:26h

Nutricionisti stalno naglašavaju da je maslinovo ulje zdravo, a sa tim je saglasan i najpoznatiji srpski travar Momčilo Antonijević.

- Kada su u pitanju masline i maslinovo ulje treba naglasiti nekoliko stvari. Prvo, treba koristiti maslinovo ulje preventivno. Masline su idealne za ljude koji su skloni začepljenju krvnih sudova jer one imaju snažno antioksidantno dejstvo, sprečavaju oksidovanje holesterola koji zapušava krvne sudove, vene, arterije i na taj način naš kardiovaskularni sistem ostaje zdrav. Dokazano je po studijama koje su sprovedene u Španiji da maslinovo ulje spušta nivo lošeg holesterola, a podiže nivo dobrog i ono je izuzetno zdravo za srce. Dakle, važno je da koristimo kvalitetno maslinovo ulje i da ga što češće koristimo u ishrani - rekao je on gostujući na RTS-u.

Antonijević ističe i da maslinovo ulje u lečenju treba koristiti isključivo termički neobrađeno.

Maslinovo ulje
foto: Profimedia

- Sukobljena su mišljenja oko toga da li treba termički obrađivati maslinovo ulje ili ne, ali u svakom slučaju, nekada se mislilo da to nije nikako dobro, kuvanje na maslinovom ulju. Danas postoje i neki koji kažu da je to dobro, ali ako koristite maslinovo ulje za lečenje koristite ga bez termičke obrade, bez kuvanja, hladno, bilo na salati ili da ga uzimate kašikom i tako počnete dan – jetra bi vam bila vrlo zahvalna na tome.

Travar ističe i da postoje različite vrste maslinovog ulja, između kojih je objasnio razliku i otkrio koje ima najviše zdravih sastojaka.

Maslinovo ulje
foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

- Ekstradevičansko maslinovo ulje, hladno ceđeno je najkvalitetnije. Dobija se od potpuno neoštećenih maslina vrhunskog kvaliteta i potrebno je oko 20 kilograma maslina da bi se dobilo tri litra ulja. Devičansko maslinovo ulje se dobija istim procesom hladnog ceđenja, ali od nešto zrelijih maslina i ono je za nijansu jeftinije. Postoji rafinisano ulje koje se dobija od devičanskog daljim procesom rafinisanja i obično se širom Mediterana koristi za kuvanje. Postoji ulje od komine koje je najjeftinije i najmanje vredno, koje zapravo nema ova lekovita svojstva o kojima smo govorili.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.