ZBOG NJEGOVOG NEDOSTATKA STRADA MOZAK I SRCE: Ovaj vitamin nikako NE IZBACUJTE IZ ISHRANE
Foto: Aleksandar Stojanović

vaŽno

ZBOG NJEGOVOG NEDOSTATKA STRADA MOZAK I SRCE: Ovaj vitamin nikako NE IZBACUJTE IZ ISHRANE

Evo kako da znate da je nedostatak vitamina B12 vaš problem

Objavljeno:

Kako da znate da je nedostatak vitamina B12 vaš problem i kako ga nadoknaditi? On je neophodan za pravilan razvoj i funkcionisanje mozga i mnogih drugih delova tela.

Kako starimo tako se sposobnost našeg organizma da apsorbuje vitamin B12 usporava.

Simptomi nedostatka vitamina B-12 ponekad se mogu uočiti tek nakon pet godina od njegovog nestanka iz telesnih rezervi. To mogu biti: sekundarna pojava masne degeneracije srca, bubrega i jetre, slabljenje imuniteta i anemija. Nedostatak ovoga vitamina je vrlo čest kod isključivih vegetarijanaca - jer su mu prirodni izvori džigerica, meso, jaja, mleko - i kod ljudi posle pedesete godine života.

Među njima je i vitamin B12, koji je važan za metabolizam, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, DNK, funkcije imunog sistema... Naravno, vitamin B12 igra važnu ulogu i u zdravlju srca i mozga.

Nakon 50. godine, sposobnost tela da apsorbuje vitamin B12 polako opada, pa je važno unositi ga još više nego inače. Evo u kojim se namirnicama nalazi!

Vitamin B12 naći ćete u crvenom mesu, zatim mesu živine, jajima, ribi i mlečnim proizvodima.

Stručnjaci upozoravaju da stariji od 50 godina koji prate vegetarijanski ili veganski režim ishrane imaju još niži nivo vitamina B12, pa posebno obratite pažnju ako se hranite na taj način. Njegovu apsorpciju inhibiraju i anemija, kao i bolesti kao što su Kronova ili celijakija.

Simptomi nedostatka vitamina B12

Crveno meso
foto: Profimedia

Kako da znate da je nedostatak vitamina B12 vaš problem? Pa, možda se prepoznate u nekim od narednih redova.

Popodne jedva ostajete budni čak i ako ste spavali osam sati

Umor je jedan od prvih pokazatelja deficita vitamina B12 zato što proizvodnja crvenih krvnih zrnaca koja transportuju kiseonik do naših organa zavisi od vitamina. Bez dovoljno kiseonika u ćelijama osećaćete se umorno bez obzira koliko ste spavali. Budući da uzrok pospanosti ne mora biti nedostatak B12 vitamina, lekari uvek uzimaju u obzir i druge simptome.

Torba iz samoposluge kao da je tonu teška

Ako ne dobijate dovoljno kiseonika od crvenih krvnih zrnaca osećaćete se kao da su vam se mišići pretvorili u kašu. Nedostatak vitamina B12 prouzrokuje taj osećaj slabosti u mišićima, teško nam je da ponesemo i najmanji teret, bole nas noge od šetnje i slično.

Doživljavate čudne osećaje

„Imam utisak kao da mi elektricitet prođe od glave do pete” izjavila je jedna četrdesetčetvorogodišnja žena kojoj je dijagnostifikovan deficit B12 vitamina. Drugi su se pacijenti pak žalili na trnjenje pojedinih delova tela, uglavnom udova, i osećaj kao da ih stotine iglica ubadaju. Ovi čudni bolovi se javljaju kao posledica nervnih oštećenja izazvanih niskim nivoom kiseonika u ćelijama.

Stavljate ključeve u frižider

JOgurt
foto: Printcsreen

Da li vam se dešava da ključeve od kola zateknete u frižideru ili ne možete da se setite imena svoje sestričine. Ne brinite, nije rana demencija najčešće je vaša rasejanost posledica nedostatka vitamina B12. Jedna pedesetšestogodišnja žena je izjavila kako u jednom trenutku nije mogla da se seti kako se popunjava ček. Njoj je dijagnostifikovan nizak nivo ovog vitamina. Dešava se čak da se ovaj relativno bezazlen problem pomeša sa Alchajmerovom bolešću. Ne razbijajte glavu, dajte krv na analizu, ako se otkrije insuficijencija ovog vitamina , dodajte ishrani namirnice bogate B12 vitaminom i ubrzo će simptomi početi da nestaju.

Imate vrtoglavicu

Vrtoglavica je još jedan od simptoma koji vas mogu uputiti da posumnjate da nedostatak B 12 vitamina. Jedna turska studija je uporedila nivo vitamina B12 kod pacijenata koji su se žalili na vrtoglavice sa rezultatima stotine dobrovoljaca. Pacijenti sa vrtoglavicom su imali 40 odsto manje ovog vitamina od dobrovoljaca.

Koža vam je bleda

Ako je vaš ružičasti ten poprimio žućkastu nijansu krivac za to može biti nedostatak vitamina B 12. Njegovim manjkom crvena krvna zrnca postaju nežna i lomljiva što prouzrokuje oslobađanje pigmenta bilirubina koji koži daje žućkasti ton.

Jezik vam je gladak i crven

Jaja
foto: Printscreen/Facebook

Oko polovina osoba sa koje pate od ozbiljnog deficita vitamina B12 izgube papile -sitne neravnine – na jeziku posebno po ivicama. Pacijenti se takođe žale i na pečenje i osetljivost posebno zadnjeg dela jezika. A budući da papile na jeziku sadrže receptore čula ukusa ako ih mnogo izgubite svi su izgledi da će vam i omiljena hrana postati bljak. Žene sa nedostatkom B12 vitamina mogu izgubiti i na težini jer hrana više nije tako ukusna kao ranije.

Svaka sitnica vas zabrine i rasplače

Da li osećate da ste loše raspoloženi i nervozniji nego obično. Deficit B12 vitamina može da vam razori raspoloženje i čak u težim slučajevima da dovede do anksioznosti i depresije. Lekari nisu sasvim sigurni zašto nemanje ovog vitamina povećava rizik od depresije ali pretpostavljaju da to ima veze sa činjenicom da vitamin B12 učestvuje u sintezi moždanih hemikalija kao što su serotonin i dopamin koji su odgovorni za raspoloženje.

Nešto nije u redu sa vašim očima

U ekstremnim slučajevima deficit B12 vitamina može oštetiti optički nerv ili krvne sudove u retini što izaziva zamućen vid, duplo viđenje, preosetljivost na svetlost pa čak i gubitak vida.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.