UVEK STE GLADNI I NE ZNATE ZAŠTO? Poslušajte šta vam telo GOVORI
Ilustracija, Foto: Profimedia

glad

UVEK STE GLADNI I NE ZNATE ZAŠTO? Poslušajte šta vam telo GOVORI

Situacije u kojima jedete više nego što vam je potrebno često vas navode da se pitate zašto ste uvek gladni, a za to postoji mnogo razloga i objašnjenja

Objavljeno: 17:31h

Ako vam je poznat osećaj grčenja i krčenje želuca i često osećate potrebu za jelom, postoji mnogo razloga koji ukazuju na to zašto telo traži svoje gorivo za energiju i preživljavanje.

Žudnja za hranom svakodnevna je pojava. Baš kao što automobil traži gorivo da bi mogao da funkcionišu, tako naše telo zahteva hranu za energiju koja mu je potreba za napredovanje i preživljavanje. Kada se spremnik isprazni telo treba dopuniti, objašnjava nutricionistkinja Risa Gru.

S obzirom na to da su naša tela dovoljno 'pametna', ona će nas obavestiti kada trebamo jesti. Telo u našim želucima proizvodi hormon grelin koji signalizuje mozgu da organizam traži hranu. Grelin se pre jela povećava, a nakon jela pada, dok leptin - hormon koji nastaje u masnim stanicama, javlja mozgu kako je opskrbljeno s dovoljno energije i nema potrebu za konzumacijom hrane.

Situacije u kojima jedete više nego što vam je potrebno često vas navode da se pitate zašto ste uvek gladni, a za to postoji mnogo razloga i objašnjenja, piše Real Simple. Navesti ćemo vam neke tipične razloge gladi.

Niste jeli neko vrijeme

Ovo je najočigledniji razlog zašto vaše telo traži da ga nahranite. Nelagoda i osećaj slabosti javljaju se u nedostatku ishrane tokom određenog perioda pa će vas vaš stomak obavestiti da mu treba energije kada vaš organizam postane gladan. Umor i usporenost su takođe prirodna reakcija tela na nedostatak hrane. Loren Minhen, nutricionistkinja, objašnjava kako dužina vremena potrebnog da oseti nelagodu zbog gladi varira od osobe do osobe. Svako od nas individualno reaguje na ovaj nadražaj te on zavisi od nekoliko faktora. Inače je potrebno tri do pet sati da vam se pojavi osjećaj gladi nakon poslednjeg obroka, ali ovaj period može biti i duži ako ste na primer prethodno konzumirali obilan obrok.

Vežbali ste

Nakon intenzivnog vežbanja ne možete dočekati komadić zalogaja kojim ćete nagraditi vaše telo. Vežbanje, posebno naporne telesne aktivnosti, koriste hranjive tvari i kalorije iz vašeg organizma kako bi telo bilo u stanju da izvrši trening koji ste mu zadali, stoga ono ubrzo ostaje bez goriva i dovodi vas do gladi. Pokušaji izgradnje jačeg mišićnog tkiva izazivaju veću potrebu za ugljenim hidratima, proteinima i mastima u tom procesu obnove, kaže Minhen te dodaje kako bez ovih vrednih nutrijenata nakon treninga mišići neće postati jači.

Niste dobro spavali

Nedovoljno sna takođe uzrokuje osećaj gladi u vašem telu. Iako možda ne vidimo povezanost, san je itekako neophodan za kontrolu apetita jer dok spavamo naš mozak i imunitet jačaju regulišući grelin. Ko ne odmara dovoljno i redovito ima povišenu razinu grelina koji povećava apetit.

Ne konzumirate dovoljno proteina, masti i vlakana

Osim dugotrajnog uskraćivanja obroka vašem telu, neunošenjem pravih namirnica takođe možete izazvati napade gladi. Gru ističe potrebu za uravnoteženom prehranom, koja sadrži adekvatne količine proteina, masti i vlakana kako bismo se osećali zadovoljno. Proteini regulišu grelin i leptin pomažući nam da ne osećamo glad, dodaje Risa. Kvalitetna masnoća pomaže leptinu da signališe tu sitost i usporava probavu, dok visok unos vlakana pokreće proizvodnju masnih kiselina i stvara raznolikost dobrih crevnih bakterija, a topiva vlakna imaju tendenciju smanjenja apetita i stvaraju osećaj sitosti, pojašnjava Gru.

Trudni ste ili dojite

Tokom trudnoće povećava se potreba tela za kalorijama i nutrijentima, kako bi se osigurale odgovarajuće tvari za rast fetusa. Hranjive tvari izravno potiču razvoj i rast mozga, skeleta, mišića i masnog tkiva zdrave bebe, kaže Minhen. Dojenje takođe izaziva veliku potrebu za hranom i povećava osećaj gladi i žeđi. Trudnoća zahtieva 300 dodatnih kalorija dnevno dok dojenje zahteva i do 1000.

Zabrinjavajući razlozi osećaja gladi

Postoje neka medicinska stanja, fizička i psihička, koja mogu stvarati stalni osećaj potrebe za hranom. Hipertireoza, dijabetes, infekcija parazitima i hipoglihemija su takođe medicinski krivci žudnje za jelom. Promenljivi nivoi šećera u krvi su prevladavajući uzrok preterane gladi.

'Pokvareni hormoni'

Nakon pijane noći, žudite za nekim masnim jelom, picom ili burgerom - to vam je signal da ste poremetili vaše hormone. Veća konzumacija alkohola sprečava proizvodnju leptina i 'umanjuje' deo mozga odgovornog za samokontrolu, stoga se javlja tendencija ljudi da jedu više kada piju alkohol nego u normalnim okolnostima.

Stresni periodi su vreme kad se skoro svi okrećemo ka slatkišima ili nezdravim zalogajima kako bi se izborili s problemima. Kortizol je hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama, a povećava se pod hroničnim stresom, i može potaknuti prekomernu žudnju za hranom i povećati apetit.

Neuredna ishrana

Ekstremni slučajevi poput anoreksije i bulimije rezultiraju abnormalnim obrascima gladi. Javlja se ozbiljno ograničavanje hranjivih tvari i esencijalnih kalorija potrebnih telu kako bi neometano funkcionisalo. Oštećenje kože, gubitak kose, zatvor, ubrzan rad srca i umor rani su znakovi pod kojim se telo slama uzrokovano posledicama kronične gladi i ograničenja, upozorava Minhen.

Bonus video:

01:20:17

PULS 1011 1DEO

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.