KADA JE IDEALNO DA LEŽETE U KREVET KAKO BISTE BILI ODLIČNO?Nije dobro ni leći PRERANO
San, Foto: Profimedia

zdrav san

KADA JE IDEALNO DA LEŽETE U KREVET KAKO BISTE BILI ODLIČNO?Nije dobro ni leći PRERANO

Veza između kasnih odlazaka na spavanje i slabijeg zdravlja izraženija je kod žena nego kod muškaraca, pokazala je studija objavljena u Evropskom žurnalu srca.

Objavljeno: 22:08h
  • 1

Stalno ležete u krevet kasno, a ujutru se budite umorni? Već znate da to nije pametno i da je važno da spavate osam sate svake noći, ali u zavisnosti od toga kada morate morate da ustanete, nije uvek moguće spavati dovoljno.

Međutim, možda će vas ovi podaci ipak naterati da ležete ranije. Novo istraživanje pokazalo je da se odlazak u krevet između 10 i 11 sati uveče smatra "zlatnim satom", jer se na taj način smanjuje rizik umiranja od srčanog ili moždanog udara.

Britanski akademici pratili su studiju u kojoj je učestvovalo 88.000 ljudi i utvrdili da oni koji odlaze na spavanje posle ponoći imaju 25 odsto veće šanse od pojave različitih zdravstvenih problema. U to spadaju i kardiovaskularne bolesti, uključujući i moždani srčani udar.

Veza između kasnih odlazaka na spavanje i slabijeg zdravlja izraženija je kod žena nego kod muškaraca, pokazala je studija objavljena u Evropskom žurnalu srca.

"Telo ima 24-časovni unutrašnji sat koji se zove cirkadijalni ritam, a koji pomaže u regulaciji fizičkih i mentalnih funkcija. Iako ne može da utvrdimo uzrok na osnovu ove studije, rezultati sugerišu da kasni odlasci u krevet više ometaju cirkadijalni ritam, ostavljajući posledice na kardiovaskularno zdravlje", kaže autor studije dr Dejvid Plens.

U studiji je učestvovalo 88.026 osoba starosti između 43 i 79 godina, a istraživanje je trajalo od 2006. do 2010. Rezultati su pokazali da oni koji odlaze na spavanje posle ponoći imaju 25 odsto veći rizik da razviju neki zdravstveni problem, u poređenju sa onima koji ležu između 10 i 11 časova uveče.

Nije dobro leći ni mnogo rano u krevet, jer se ispostavilo da je uspavljivanje pre 22 sata povećalo rizik od kardiovaskularnih bolesti za 24 odsto, a za 12 odsto kod onih koji ležu između 11 sati i ponoći.

"Naša studija pokazuje da postoji optimalno vreme odlaska na spavanje koje je u određenom periodu 24-časovnog unutrašnjeg sata, a odstupanje od toga može biti loše po zdravlje. Najrizičniji je odlazak na spavanje posle ponoći, potencijalno zato što smanjuje šanse da vidite jutarnje svetlo, koje resetuje unutrašnji telesni sat", pojašnjava dr Plens.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media