KAFA IMA BROJNE POGODNOSTI ZA ZDRAVLJE: Može da smanji rizik od NIZA BOLESTI
Kafa, Foto: Profimedia

zdravo telo

KAFA IMA BROJNE POGODNOSTI ZA ZDRAVLJE: Može da smanji rizik od NIZA BOLESTI

Iako je potrebna umerena konzumacija, jedna šoljica kafe dnevno može pomoći u čitavom nizu stvari

Objavljeno: 22:22h

Ljudi koji dan započinju šoljicom kafe to vide kao neophodnost, a ne kao deo zdravog doručka. Kako se ispostavilo, ova šolja je zapravo puna prednosti i može da smanji rizik od čitavog niza bolesti, kao i da poveća snagu našeg mozga, kako piše Real Simple.

Esencijalni vitamini i minerali

Kafa se smatra superhranom jer je puna esencijalnih vitamina i minerala poput riboflavina, pantotenske kiseline i magnezijuma, kao i bioaktivnih jedinjenja koja sprečavaju bolesti. Hlorogenske kiseline su grupa polifenola prisutnih u kafi koji imaju antioksidativno dejstvo i pokazalo se da pomažu u smanjenju upale.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i određenih vrsta raka

Redovna konzumacija kafe povezana je sa prevencijom ozbiljnih bolesti. Jedno istraživanje je pokazalo da pijenje tri do pet šoljica dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Druga studija Američkog udruženja za srce otkrila je da je ispijanje više od šoljice kafe dnevno povezano sa 25 odsto manjim rizikom od moždanog udara kod žena. Nekoliko studija je takođe pokazalo da unos kafe može pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, kao što su rak debelog creva, prostate, endometrijuma i raka jetre.

Poboljšava zdravlje mozga

Kafa je prirodni stimulans koji aktivira naš centralni nervni sistem, čineći da se osećamo manje umorno, a istovremeno poboljšava našu sposobnost da se koncentrišemo, fokusiramo i brzo reagujemo. I ne samo to, kafa je takođe korisna za naše dugoročno zdravlje mozga. Jedno istraživanje je pokazalo da je ispijanje tri do pet šoljica kafe dnevno u srednjim godinama povezano sa 65 posto smanjenim rizikom od demencije i Alchajmerove bolesti u kasnoj dobi.

Pomaže u ubrzavanju metabolizma

Kao prirodni stimulans, kafa je takođe pojačivač metabolizma. Kafa ne samo da pomaže telu da sagoreva masti, već i kao diuretik pokreće varenje. Jedno istraživanje je pokazalo da samo jedna šoljica kafe povećava stopu metabolizma učesnika u mirovanju, kao i potrošnju energije i sagorevanje masti za energiju.

(Espreso/vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.