AJVAR JE SVIMA OMILJENA POSLASTICA, ALI DA LI GOJI? Ukusan je, ali obratite pažnju na OVE sastojke
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

ajvar

AJVAR JE SVIMA OMILJENA POSLASTICA, ALI DA LI GOJI? Ukusan je, ali obratite pažnju na OVE sastojke

Imam dobre vesti za vas koji se to pitate – ajvar gotovo da i nema kalorija – procena je da domaći ajvar na 100g ima oko 85 kalorija

Objavljeno: 17:14h

S obzirom na to da ovih dana svaki deo grada miriše na pečene paprike i asocira nas na jesen, mnogi od vas koji su na režimima ishrane se možda pitaju „da li smem jesti ajvar i zimnicu, koliko li oni goje“.

Imam dobre vesti za vas koji se to pitate – ajvar gotovo da i nema kalorija – procena je da domaći ajvar na 100g ima oko 85 kalorija. Ali zbog pečenja i barenja paprike tokom pripreme ajvara, ta paprika je izgubila skoro svu nutritivnu vrednost pa tako ovu zimsku poslasticu ne odlikuje mnogo hranljivih materija.

Kod pripreme pripazite na količinu ulja koju stavljate.

Kada je u pitanju zimnica, kao što znate povrće koje ide u zimnicu termički se obrađuje, što dovodi do gubitka nekih vitamina, kao što su C, B i A, ali i dalje ostaju minerali, vlakna kao i fitonutrijenti koji su od velike važnosti za organizam.

Jedini izuzetak kada je u pitanju zimnica je kiseli kupus – kupusu se procesom kiseljenja poboljšava nutritivna vrednost i povećava količina vitamina C. Probiotičke kulture koje se prirodno stvaraju u kupusu prilikom fermentacije su odlična odbrana organizma u zimskim danima.

Ukoliko patimo od hipertenzije treba da pazimo na količinu soli koju dodajemo u zimnicu i da je obavezno isperemo u vodi kako bi izvukli so.

Bonus video:

01:30

Beograđani o vakcini Moderna i da li bi je primili?

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.