DR KAMENOV UPOZORAVA: Manjak ovog vitamina NIKAKO NIJE DOBAR, prepoznajte SIMPTOME NA VREME
Dr Borislav Kamenov, Foto: Printscreen/Youtube

Pažnja

DR KAMENOV UPOZORAVA: Manjak ovog vitamina NIKAKO NIJE DOBAR, prepoznajte SIMPTOME NA VREME

I preteran unos vitamina D može da bude štetan – ukoliko se uzima predugo i previše

Objavljeno: 22:20h

Nivo vitamina D u organizmu je od ogromnog značaja za imunitet, o čemu je više puta govorio i poznati imunolog dr Borislav Kamenov.

On kaže da je izvesno da u mesecima koji u nazivu imaju slovo r dođe do manjka ovog vitamina u organizmu, ali ono što mnogi ne znaju je kako prepoznati znake koji ukazuju na deficit.

Stručnjaci kažu da bi znojenje u predelu glave moglo da bude rani znak na manjak vitamina D. Osim toga, bolovi u mišićima i osećaj slabosti, bol u donjem delu leđa, karlici i stopalu, takođe mogu da ukažu na to.

Inače, deficijencija vitamina D je mnogo češća nego što mislite, a pored "doze" koju dobijamo sunčanjem može se uneti i hranom – masna riba, crveno meso, žumance i pojedine žitarice su neke od namirnice koje ga sadrže.

Međutim, čak i uz konzumiranje namirnica bogatih ovim vitaminom, moguće je da se javi njegov manjak u organizmu, zbog nedostatka sunčeve svetlosti, u čemu mogu pomoći suplementi, koje bi uvek trebalo uzimati uz savet lekara.

I preteran unos vitamina D može da bude štetan – ukoliko se uzima predugo i previše, može da dođe da nagomilavanja kalcijuma u telu, može da oslabi kosti i ošteti bubrege i srce.

S druge strane, čovek se ne može predozirati vitaminom D samo usled izloženosti suncu.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.