UKOLIKO IMATE PROBLEM SA URASLIM DLAČICAMA, REŠENJE POSTOJI: Dermatolozi otkrili kako da ih IZLEČITE
Noge, Foto: Profimedia

SAVET

UKOLIKO IMATE PROBLEM SA URASLIM DLAČICAMA, REŠENJE POSTOJI: Dermatolozi otkrili kako da ih IZLEČITE

One uglavnom nastaju kao posledica depilacije ili brijanja, kada folikul dlake naiđe na začepljenu poru i savije se oko sebe ili raste bočno

Objavljeno: 17:49h

Urasle dlake mogu napraviti ozbiljan problem ukoliko ih se što pre ne rešite.

Ponekad je potrebno posetiti i lekara, ukoliko problem postane ozbiljan.

One uglavnom nastaju kao posledica depilacije ili brijanja, kada folikul dlake naiđe na začepljenu poru i savije se oko sebe ili raste bočno.

Rezultat su neugodne crvene izbočine koje često svrbe, a ponekad mogu biti podložne i infekciji.

Kako lečiti uraslu dlaku kod kuće?

– Najvažnija stvar je izbegavanje iritacije pre depilacije. Operite kožu blagim, nežnim sredstvom za pranje. Nakon toga se preporučuje upotreba kreme ili gela za brijanje pre upotrebe brijača, koja omekšava dlaku pre brijanja – kaže klinički profesor medicine na Odeljenju za deramtologiju, Merlen Ditok.

Kako sprečiti urastanje dlaka?

Ditok preporučuje korišćenje novih, čistih alata za brijanje u smeru u kojem dlaka raste, a ne u suprotnom pravcu. Takođe, važno je izbegavati snažno pritiskanje brijača na kožu, kao i ispiranje brijača nakon svakog poteza. Međutim, onima koji imaju stalne probleme sa urastanjem dlaka, možda će biti potrebna temeljnija nega.

– Za početak, uvek preporučujemo piling dva do tri puta nedeljno. To će pomoći u omekšavanju dlaka na telu i stvaranju glatke kože pre uklanjanja istih – kaže Račel Ker, koja se bavi dermatološkim problemima i načinima njihovog rešavanja.

S druge strane, dermatolog Suzan Polman kaže da je najbitniji piling proizvodima koji sadrže salicilnu kiselinu.

– Te vrste kiselina mogu sprečiti nakupljanje mrtvih ćelija kože i tako sprečiti urastanje dlaka – rekla je ona.

Kada treba da odete kod lekara?

Urasle dlake retko kada zahtevaju odlazak kod lekara ili prepisivanje antibiotskih krema, ali i takvi slučajevi su mogući. Ako primetite znakove infekcije, uključujući nakupljanje gnoja, povećanje veličine crvenih izbočina ili pojavu boli koja traje i do nekoliko dana, nemojte odlagati odlazak kod doktora.

Urasla dlaka se može pretvoriti u cistu, napuniti se keratinom, odnosno proteinom koji se prirodno nalazi u noktima, koži i kosi i tako stvoriti infekciju. Cistu je potrebno da otkloni dermatolog, pa ne pokušavajte sami da je iscedite jer će se najverovatnije ponovo napuniti, što dalje može izazvati komplikacije.

– Ako stisnete cistu, ona se delimično apsorbira pa ju je teže ukloniti, a javiće se i upala, kao i ožiljak. Stiskanjem ciste podstičete njeno obnavljanje – kaže Ditok.

Kozmetički tretmani i urasle dlake

Pojedinci smatraju da je lasersko uklanjanje dlačica odličan kozmetički tretman koji dugoročno može sprečiti urastanje dlačica i slične komplikacije.

– Prednost laserskog uklanjanja dlaka je u tome što to morate činiti sve ređe, pa ima manje razloga za brijanje između tretmana – kaže Ditok.

Ona preporučuje korišćenje krema koje usporavaju rast dlaka, a mogu se koristiti nakon depilacije. Kreme deluju tako što smanjuju enzime u ljudskom telu koje su potrebne za rast dlaka.

– Urasle dlake javljaju se često i ako se depilirate, gotovo da nema načina kako to zaobići. Verovatno ćete osetiti crvenilo i iritaciju – ističe Ker.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.