ZAHVALJUJUĆI OVOJ NAMIRNICI ĐOKOVIĆ IZGLEDA TAKO ZDRAVO: Jede je SVAKI DAN, a sada je ni i VI NEĆETE PRESKOČITI
Foto: Printscreen/Instagram

ako ste se ikada pitali

ZAHVALJUJUĆI OVOJ NAMIRNICI ĐOKOVIĆ IZGLEDA TAKO ZDRAVO: Jede je SVAKI DAN, a sada je ni i VI NEĆETE PRESKOČITI

Žitarica koju Novak i Jelena veoma vole da jedu - prava zamena za meso!

Objavljeno: 15:43h

Svakog dana treba pojesti jednu činiju integralnih žitarica, jer istraživači ističu da se time smanjuje rizik od preuranjene smrti. Ovakav način ishrane je prevencija od srčanih bolesti, karcinoma, dijabetesa i drugih teških, hroničnih oboljenja.

Za osobe kojima smeta gluten ili pate od celijakije, kao Novak Đoković, važno je da izaberu žitarice koje ga ne sadrže.

Što češće, vaš izbor treba da bude kinoa, koja sadrži više proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana i minerala nego mnoge druge žitarice.

Ovo sićušno seme je zapravo KOMPLETAN protein - sadrži svih osam esencijalnih amino kiselina. Čak su i Ujedinjene nacije prihvatile kinou kao superhranu, zbog fantastičnog sastava u koji ulaze i magnezijum, gvožđe i fosfor.

Da sve bude još bolje, kinoa ne sadrži gluten i veoma je laka za varenje. Dakle, ovo je nešto najbliže savršenoj hrani što se može naći. Jelena uživa u pripremi zdravih jela, a Novak je poznat kao pobornik zdrave hrane. Kinoa je veoma često na njihovom jelovniku.

Kinou možete da pripremate kao pirinač. Najbolje je da je malo isperete i potopite pre kuvanja, a zatim stavite vodu da prokuva, dodajte kinou i kuvajte na tihoj vatri dok ne omekša.

Razmera je oko dve šolje vode na jednu šolju kinoe, a kuvanje traje kraće - petnaestak minuta.

Možete je služiti za bilo koji obrok - za doručak dodajte seckano voće, za ručak ubacite sastojke za salatu ili pilav a uveče je najbolje da je pomešate sa malo seckane ili propržene šargarepe i začinite po ukusu.

Evo jednog recepta za ideju:

2 šolje kuvane kinoe

1 šolja rendane šargarepe

1 glavica crvenog luka

1 žuta paprika

1 veza peršuna

jabukovo sirće

maslinovo ulje

so i biber

Priprema: Kinou potopite oko pola sata pa je skuvajte. Narendajte šargarepu i sitno iseckajte luk i papriku. Pomešajte sve sastojke, začinite po ukusu i služite blago rashlađeno.

Kinou možete mešati sa najrazličitijim sastojcima, jer je potpuno neutralnog ukusa. Za sve one koji vole pravu srpsku kuhinju a hteli bi da probaju nešto novo - evo saveta - u sastojke za tipičnu srpsku salatu - paradajz, luk i sir, dodajte i kuvanu kinou. Bićete odušvljeni!

(Espreso/ Lepa i srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.