DR PERIŠIĆ RAZOČARAO LJUBITELJE AJVARA: Ovome se niko nije nadao, a TREBALI BI ZNATI
Ilustracija, Foto: Shutterstock

k obi rekao?

DR PERIŠIĆ RAZOČARAO LJUBITELJE AJVARA: Ovome se niko nije nadao, a TREBALI BI ZNATI

Dr Vojislav Perišić objašnjava koliko je mala hranljiva vrednost ajvara, ali napominje da su vlakna u njemu ipak korisna

Objavljeno: 10:54h

Svi koji se utrkuju da spreme što više ajvara za zimnicu biće malo razočarani kad čuju da je hranljiva vrednost omiljene srpske zimnice vrlo mala.

"Moram malo da razočaram ljude, ali hranljiva vrednost ajvara je mala", rekao je dr Vojislav Perišić u Jutarnjem programu.

Vitamin C se uglavnom izgubi iz paprika tokom pripreme. To ne treba da vas iznenađuje, jer i sami znate da ih prvo pečete, pa onda ljuštite, meljete pa pržite vrlo dugo. Zato bi bilo najbolje jesti sirovu papriku ili napraviti namaz prema našem receptu za ajvar od presne paprike.

Ako ipak ne možete bez našeg čuvenog uprženog specijaliteta, dr Perišić savetuje da ga pravite od mesnate paprike, najbolje od "slonovog uveta".

Vojislav Perišić
foto: TV PRVA/SCREENSHOT

"Ajvar vam je ukusan i mirisan i, ako je dobro odabrana paprika, pa to je top. Ali, jedino pomaže da brže svarimo hranu koju smo pojeli uz ajvar", kaže on. "Paprika se izgubi u ajvaru, ali ostaju vlakna, to je vrlo značajno. Ta vlakna pokupe i karcinogene, oni moraju što pre iz nas kroz stolicu, i tu je paprika važna, ona će sve to poterati napolje u roku od par sati. Da pojedete tri puta dnevno po 20 grama ajvara, to su dve kašike. Imaćete meke stolice pet puta dnevno. Jedite slobodno i bez hleba, ja tako radim, samo kašikom jedem ajvar bez ičega drugog".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.