DIJETETIČAR SAVETUJE: Proverite da li ste dovoljno HIDRIRANI, osvrnuo se i na BOJU MOKRAĆE
Voda, Foto: Profimedia

SAVET

DIJETETIČAR SAVETUJE: Proverite da li ste dovoljno HIDRIRANI, osvrnuo se i na BOJU MOKRAĆE

Ove godine, velike boce za vodu od galona postale su popularne, a poznate ličnosti kao što su Kendal Džener i Dakote Džonson primećene su kako nose svoje masivne boce po Los Anđelesu

Objavljeno: 19:55h
  • 1

Kada je reč o zdravlju i lepoti, postoji nešto što se često ponovlja, a to je hidratacija. "Pijte više vode" je parola koja se najčešće čuje i preporučuje se kao lek za sve.. Osećate se dehidrirano? Morate da pijete više vode. Imati glavobolju? Više vode. Koža izgleda suvo? Pijte više vode. Zatvor? Vode. Dakle, bilo je samo pitanje vremena kada će ovo da postane "najnoviji trend". Međutim, Holivud uvek ide u ekstremne krajnosti, pa je tako trend "pijte više vode" dobi na izazovu koji se naziva: "iz džinovske flaše".

Ove godine, velike boce za vodu od galona postale su popularne, a poznate ličnosti kao što su Kendal Džener i Dakote Džonson primećene su kako nose svoje masivne boce po Los Anđelesu.

Ove boce su ukrašene indikatorima sati zajedno sa ohrabrujućim frazama poput "Nastavi!" i "Skoro smo stigli!", a njihov cilj je da vas ohrabri da povećate svoju dnevnu količinu vode.

Što ih naravno čini neverovatno pogodnim za još jedan trend: "izazov galona vode". Postao je popularan zbog spisateljice Daniele Preskod, koja je u proleće na Instagramu zabeležila svoje iskustvo ispijanja vode.

Da li je neophodno da pijemo najmanje osam čaša vode dnevno?

Voda je, naravno, neophodna za preživljavanje – ne samo da vas održava hidriranim, već takođe pomaže u povećanju nivoa energije i bukvalno nas drži u pokretu pomažući u podmazivanju zglobova.

Međutim, koliko vode je dovoljno, a koliko previše?

Podstaknuti ovim izazovom, pojedini su podelili svoja iskustva, pa je jedna žena tako ispričala da je često imala potrebu da smanji unos vode jer pije previše kafe i znala je da to nije dobro, pa je rešila da se priključi izazovu. Prvo je kupila sopstvenu prozirnu i crnu galonsku bocu, a zatim je započela izazov. Tokom prva tri dana, kada je njeno telo počelo da se "čisti", osećala se letargično i mučno. Što nije trebalo da bude veliko iznenađenje, s obzirom na to da je više nego četvorostruko povećala unos vode, na najmanje osam čaša vode.

Zbog toga je razgovarala sa dijetetičarima i dobila je objašnjenje da je preterano lučenje normalno kada povećavate potrošnju vode za toliko, a zapravo je pokazatelj da verovatno previše hidrirate telo.

U stvari, u ekstremnim, ekstremnim slučajevima, previše vode može da izazove intoksikaciju vodom.

"Ono što se dešava je da se elektroliti u vašem telu i krvotok mogu razblažiti", kaže doktorka Sidni Radomski, profesor hirurgije u urologiji u Toronto Western Hospital . Ako vam nivoi kalijuma i natrijuma postanu preniski, to može da dovede do napada ili srčanog udara.

"Elektroliti u našoj krvi su odgovorni za održavanje pravilnog otkucaja srca, i kada su razblaženi, srce ne može da funkcioniše kako treba", dodaje Ebi Langer, registrovani dijetetičar iz Toronta.

Dakle, koliko vode je idealno?

Iako to zaista zavisi od pojedinca, njegovog tela i drugih faktora kao što su gde žive (više temperature mogu značiti više vode), koliko vežbaju (gubite vodu preko znoja), ili imaju li neke specifične zdravstvene probleme, preporučuje se oko dve litre ili šest do osam čaša tečnosti dnevno.

Tečnosti podrazumevaju i kafu i sok, kao i neku hranu koju jedete poput voća i povrća. "Zapamtite da mi ne dobijamo hidrataciju samo iz tečnosti, već dobijamo hidrataciju i od nekih stvari koje jedemo, nećete da budete zdraviji ako pijete četiri litre vode dnevno u odnosu na dva. Negde postoji linija i ne morate da je prelazite", kaže Langer.

Kako da procenite da li ste hidrirani

Za one koji žele konkretan način da procene da li su hidrirani, stručnjaci preporučuju isprobani i istiniti test.

"Proverite boju svoje mokraće", savetuje Langer. Optimalna hidratacija je svetlo žuti urin (bistra je zapravo pokazatelj da ste previše hidrirani), tamno žuta znači da biste mogli da koristite još tečnosti.

Još jedan trik je da uštinete vrh ruke. Ako vam se koža oporavi, hidrirani ste, a ako se šatira i ne vrati nazad to bi moglo da znači da vam treba više tečnosti.

(Espreso / Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media