AKO STE PRELEŽALI KORONU, IZBEGAVAJTE OVE NAMIRNICE: Nutricionisti otkrili šta USPORAVA oporavak
Foto: Printscreen/Youtube/ASmedia.rs

dobro poslušajte

AKO STE PRELEŽALI KORONU, IZBEGAVAJTE OVE NAMIRNICE: Nutricionisti otkrili šta USPORAVA oporavak

Ishrana za one koji su preležali korona virus, ili se s njim trenutno bore, mora biti prilagođena oporavku organizma. Ovo su najgore namirnice!

Objavljeno:

Ako ste preležali koronu, ili se trenutno borite s virusom, dve srpske nutricionistkinje objasnile su šta bi trebalo jesti da bi oporavak organizma bio brži.

Pravilna ishrana važna je i kada smo zdravi, a posebno je bitna kada se telo oporavlja od bilo koje infekcije. Postoje i namirnice koje bi trebalo izbegavati jer nisu od pomoći kada je oporavak u pitanju.

"Pravilna ishrana treba da bude uravnotežena, izbalansirana sa dosta vitamina i minerala. Akcenat je na integralnim žitaricama, unosu svežeg voća, posebno bogatog vitaminom C i svežeg povrća. Izvor proteina treba da nam bude iz namirnica kao što su meso, riba i jaja. Važan je adekvatan način pripreme namirnica, kako ne bismo umanjili njihovu dijetetsku biološku vrednost", rekla je nutricionistkinja Ljiljana Putniković iz Kliničkog centra Srbije.

Nutricionistkinja Ana Todorović navodi da pacijentima koji su preležali ili imaju kovid savetuje zdrave masnoće, i objašnjava zašto.

"Pacijentima obično preporučim da svakodnevno budu zastupljene zdrave masti poput orašastih plodova, maslinovog ulja, a ne treba izbegavati ni umerene količine putera, jer su to izvori liposolubilnih vitamina koji se bolje koriste u masnoj sredini. Važna je i sveža cvekla, zeleno povrće. Dnevno je dovoljno oko 600 grama svežeg povrća na dan", kaže Ana Todorović.

"Doručak je važan jer su pluća ugrožena, hranu treba minimalno termički obrađivati, uzimati dosta voća, povrća. Kod pacijenata sa dijabetesom treba biti obazriv", rekla je dr Putniković.

Šta izbegavati u ishrani?

"Na prvom mestu to su pekarski proizvodi, slatkiši, šećer uopšte, brzu hranu, pa je potrebno fokusirati se na domaću ishranu", rekla je Ana Todorović.

"Dan može da se započne domaćim sokom od aronije, u umerenim količinama, koji je odličan za imunitet, ceđenim limunom ukoliko to našem želucu ne smeta. Izbalansiranim doručkom koji sadrži integralni hleb, kozije kiselo mleko, kuvano jaje i dodatak svežeg povrća. Važan je i redovan san, blago izlaganje Suncu", zaključila je za RTS nutricionista Ana Todorović iz Doma zdravlja Savski venac.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.