ŠTA PERUT GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU? Dobro obratite pažnju OVE znakove
Perut, Foto: Profimedia

signali

ŠTA PERUT GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU? Dobro obratite pažnju OVE znakove

Velike pahulje mogu ukazivati na gljivičnu infekciju temena.

Objavljeno: 18:08h

Dermatolog, Eva Melegh, identifikovala je različite vrste peruti i njihovo značenje, od velikih pahulja koje ukazuju na gljivičnu infekciju do malih, belih koje ne svrbe, a ukazuju na opečeno teme.

Velike pahulje

Mogu ukazivati na gljivičnu infekciju temena.

Uobičajeni uzrok peruti je gljivica Malassezia globose koja se hrani uljima na koži i kosi. Proizvodi oleinsku kiselinu koja može iritirati kožu. Kod nekih ljudi to izaziva imunološki odgovor koji može dovesti do brzog obnavljanja stanica kože, uzrokujući gljivičnu perut. Češći je među onima s masnijom kosom.

Šamponi protiv peruti obično sadrže pirition cink, najčešći sastojak protiv gljivica. Međutim, prekomerna upotreba može dovesti do suvog i osetljivog temena te uzrokovati različite vrste peruti, pa njihovu upotrebu treba ograničiti.

Male, suve, bele pahulje sa svrabom

Mogu ukazivati na alergiju.

Male, suve i bele pahulje i svrbež temena, što se često pogoršava ubrzo nakon pranja kose, može ukazivati na alergiju. Studije pokazuju da oko 10 posto stanovništva pati od alergije na uobičajeni konzervans koji se koristi u većini standardnih šampona pod nazivom MITT (metilizotiazolinon). Osim toga, alergije na parfeme i deterdžente u šamponima mogu izazvati i alergije temena.

Male, suve, bele pahulje bez svraba

Mogu ukazivati na opečeno teme.

Teme je takođe izloženo i osetljivo na UV oštećenja. Opekotine na temenu su vrlo česte, posebno ako imate tanku kosu, pa čak i vruća voda pod tušem može blago opeći teme. Ako ste bili na suncu ili kosu prali vrućom vodom te nedelju dana kasnije primetite perut bez svraba, možda imate opekotine.

Rešenje su hidratantni šamponi bez parfema. Držite se mlakog tuša i nosite šešir na suncu dok se stanje ne popravi.

Žute ljuskice s upaljenim temenom

Mogu ukazivati na ekcem.

Seboreični dermatitis je upala delova kože koji sadrže mnoštvo žlezda lojnica. Uzrokuje povremeni svrab, perut i masno žuto ljuskanje uzduž linije kose i na licu. Mrlje se mogu pojaviti i na drugim delovima tela, iako se ponekad mogu pojaviti samo na temenu. Leči se katranskim ili drugim medicinskim šamponom i lokalnom primenom kortikosteroida.

Male, bele pahulje praćene gubitkom kose

Male, bele pahuljice s povećanim i iznenadnim opadanjem kose mogle bi ukazivati na nedostatak vitamina.

Nedostaci bakra i cinka, kao i nedostatak esencijalnih masnih kiselina, često kao rezultat niskokaloričnih dijeta za mršavljenje, mogu uzrokovati ljuštenje vlasi i gubitak kose.

Masne, žućkaste pahulje s mrljama na temenu

​Masne, žućkaste pahulje s mrljama ili cistama na temenu mogu biti znak upozorenja za folikulitis, bakterijska infekcija folikula dlake. Akne na temenu nastaju kada se folikuli dlake blokiraju uljem i mrtvim stanicama kože ili bakterijama, a zatim se upale ili inficiraju.

Hormonske promene poput puberteta, trudnoće i menstruacije mogu biti okidač za akne na temenu. Osim toga, lepljivi proizvodi za kosu koji začepljuju pore, poput gelova i sprejeva za kosu, takođe mogu biti uzrok.

Lekoviti šamponi na recept koji obično sadrže salicilnu kiselinu i / ili glikolnu kiselinu mogu pomoći u lečenju, piše Daily Mail.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.