SAVETI PSIHOLOGA: Kako da se nosite sa lošim vestima i negativnim situacijama
Ilustracija, Foto: Profimedia

korisno

SAVETI PSIHOLOGA: Kako da se nosite sa lošim vestima i negativnim situacijama

Nakon što saznate lošu vesti, dr Nilu kaže da preduzmete ove korake

Objavljeno: 21:02h

Psihološkinja dr Nilu Ahmed kaže da su izbegavanje i poricanje dva uobičajena načina kako nosimo s negativnim situacijama. Iako nam se to može činiti kao rešenje, dugoročno nije zdravo.

- Izbegavanje i poricanje su vrlo korisni u neposrednoj situaciji jer nas mogu sprečiti da se preopteretimo. Međutim, vremenom mogu postati problematični jer sprečavaju da se zaista pozabavimo problemima - kaže.

S druge strane, opsesivno fokusiranje na stvar takođe neće doneti ništa dobro.

- Razmišljanje na ovaj način može uzrokovati značajno povećanje nivoe anksioznosti - kaže terapeutkinja Sali Bejker i dodaje da je važno definisati stilove razmišljanja i utvrditi u koje nezdrave obrasce bismo mogli upasti.

- Prepoznavanje stila razmišljanja jedan je od prvih koraka za preuzimanje kontrole nad mislima - govori Bejker.

Koraci za prihvatanje loših vesti

Nakon što saznate lošu vesti, dr Nilu kaže da preduzmete ove korake:

- Prvo udahnite duboko da biste ostali čvrsto na zemlji. Nakon toga, priznajte šok, a ne pokušavajte pobeći od njega. Razmislite treba li vam više informacija. Kupovanje vremena za dobijanje više informacija može pomoći u učinkovitijem i primerenijem suočavanju s vestima. Nakon što saznate sve informacije, dajte sebi vremena za prilagođavanje. Osećaji tuge, gubitka i besa su normalne reakcije. Ne žurite. Usporite. Dajte sebi dovoljno vremena. I zapamtite, ako se borite s prihvatanjem loših novosti, nemojte se libiti da potražite pomoć stručnjaka - zaključuje Ahmed, a piše "Metro".

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.