KOLIKO SU PAPRIKE ZDRAVE? Imaju mnogo PREDNOSTI, nikako ih nemojte ZANEMARITI!
Paprika, Foto: Espreso.co.rs

savet

KOLIKO SU PAPRIKE ZDRAVE? Imaju mnogo PREDNOSTI, nikako ih nemojte ZANEMARITI!

Prema mišljenju dijetetičara, paprike imaju brojne zdravstvene prednosti koje ne bi trebalo zanemariti

Objavljeno: 20:25h

Paprike su povrće koje ćete pronaći u svemu, kao sveže u salati, pečene ili punjene. Uvek je dobro uključiti ih u ishranu, ali u tome ne bi trebalo da preterujete.

Prema mišljenju dijetetičara, paprike imaju brojne zdravstvene prednosti koje ne bi trebalo zanemariti.

Paprika je dobra za zdravlje srca i probavu

Ne bi trebalo da vas iznenadi što je paprika još jedno u nizu izuzetno zdravo povrće, bilo da se odlučujete za zelene, crvene, žute ili narandžaste sorte, nećete pogrešiti, piše Real Simple. Sve paprike obezbeđuju vlakna, nešto gvožđa i folne kiseline koje podržavaju zdrava creva, zdrav kardiovaskularni sistem i pravilnu prirodnu detoksikaciju, kaže Loren Minčen, registrovana dijetetičarka i konsultant za ishranu.

Bogata je kalijumom

„Paprike, bez obzira na boju, odličan su izvor kalijuma i vitamina A“, kaže Bridžit Zejtlin, registrovana dijetetičarka iz Njujorka i osnivač „BZ Nutrition“ i dodaje:

„Kalijum pomaže u održavanju zdravlja srca snižavanjem krvnog pritiska i borbom protiv nadutosti u stomaku smanjujući zadržavanje vode“.

Dobra je za oči

Ovo hrskavo povrće sadrži vitamin A, koji „pomaže u očuvanju zdravlja očiju i radi na sprečavanju makularne degeneracije“, kaže Zejtlin.

Sadrži antioksidanse

„Crvena paprika je takođe bogata vitaminom C i raznim karotenoidima, koji deluju kao antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema“, dodaje Minčen.

„Žuta, odnosno narandžasta paprika obezbeđuje beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalijum.

Koliko paprika je dovoljno pojesti u toku dana?

Verovali ili ne, moguće je preterati i sa paprikom, kao i sa bilo čim, kaže Mičen.

„Konzumiranje previše paprike može da znači manji unos drugih esencijalnih nutrijenata, što može dugoročno da dovede do nedostatka hranljivih materija“, objašnjava ona.

„Takođe, netolerancija na papriku je prilično česta, što znači da će oni sa netolerancijom možda moći da pojedu samo malu količinu pre nego što dožive probavne i druge upalne simptome“.

Minčen preporučuje da ograničite unos paprike na samo jednu dnevno. Ali u svakom slučaju, razgovarajte sa svojim lekarom ili dijetetičarom ako ste iskusili ove simptome i sumnjate da možda imate netoleranciju.

Bonus video:

02:25

OVE GODINE BEZ AJVARA

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.