DA LI STE ZNALI DA JE ORAH PRAVA VITAMINSKA BOMBA? Sada mu je sezona, a ovo su razlozi zašto ga treba stalno JESTI!
Orah, Foto: Profimedia

ZDRAV ŽIVOT

DA LI STE ZNALI DA JE ORAH PRAVA VITAMINSKA BOMBA? Sada mu je sezona, a ovo su razlozi zašto ga treba stalno JESTI!

Orah kao prirodni lek je simbol intelektualne snage jer se unutar njegove čvrste ljuske nalik lobanji, nalazi vijugavi plod koji izgledom podseća na mozak

Objavljeno:

Plodovi oraha stižu krajem septembra, a s obzirom na to da se mogu dugo očuvati dostupni su tokom cele godine i pri tom ne gube na kvalitetu. Zdravi orasi bi trebalo da budu svetlo braon boje i i bez užeglog mirisa.

Ovo koštunjavo voće je snažan izvor energije a bogato je vitaminima, mineralima i antioksidantnim materijama. Redovna konzumacija oraha podiže nivo dobrog a snižava nivo lošeg holesterola u krvi, podstiče koncentraciju, pamćenje i uopšte je izvrsna hrana za mozak.

Mladi zeleni plodovi oraha sadrže dosta C vitamina i joda a tradicionalna medicina ih najčešće preporučuje za lečenje štitne žlezde kao sastavni deo likera od oraha ili orahovače. Osim toga, ovaj narodni lek blagotvorno deluje na želudac i jača krv. Zeleni plodovi oraha beru se u maju i junu.

Čaj od listova oraha preporučuje se za čišćenje i jačanje krvi, jačanje organizma, podsticanje varenja, za ispiranje upaljenih rana, protiv čireva i bubuljica, za ispiranje očiju i usne šupljine. Za pripremu čaja od listova oraha upotrebljavju se sveži ili suvi listovi a beru se dok su još mladi, tokom proleća.

Orahovo ulje štiti kožu od sunca, sprečava njeno pšreterano isušivanje, korisno je protiv opekotina i za jača kosu.

Ulje od oraha je bogato omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, vitaminima B1, B2, B3 tako da svakako spada u zdrave namirnice. Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.