LEK ZA TU BOLEST NE POSTOJI I VEOMA JE OPASNA: Dr Stašević Karličić je IZREKLA VAŽNU STVAR!
Lekar, Foto: Printscreen/Twitter

pomoć

LEK ZA TU BOLEST NE POSTOJI I VEOMA JE OPASNA: Dr Stašević Karličić je IZREKLA VAŽNU STVAR!

Depresiji doprinose i postojanje demencije, nesanica i anksiozni poremećaji

Objavljeno: 18:25h

Sa godinama telo i mozak lagano da otkazuju poslušnost, zbog čega je veoma je važno uočiti da li je neko na pragu demencije ili ga je ova bolest sasvim obuzela. Lek protiv demencije još ne postoji, ali se mnogo toga može učiniti da život ljudi koji boluju od nje bude dostojan čoveka.

Koje mentalne bolesti najčešće pogađaju ljude u trećem dobu? Zašto? Mogu li se posledice nekako usporiti? Ko im je skloniji?

- Među starijom populacijom, najčešći psihički poremećaj je depresija. Pored depresije, najčešće se javljaju demencija, anksioznost i zloupotreba supstanci, pre svega alkohola i lekova - kaže doc. dr Ivana Stašević Karličić, v.d. direktora Klinike "Dr Laza Lazarević".

Depresiji doprinose i postojanje demencije, nesanica i anksiozni poremećaji.

Zašto kod njih postoji veći rizik za razvoj depresije?

- Faktori koji utiču na povećani rizik od razvoja depresije u starijoj populaciji verovatno su kombinacija genetskih faktora, neurobioloških promena povezanih sa godinama života, stresnih životnih događaja, socijalna izolacija, hronični bol ili nemogućnošću da osoba brine o sebi.

Mnogi mešaju depresiju i demenciju

Suicid

Starija populacija je u povećanom riziku za samoubistvo, s obzirom na to da podaci govore da svaki realizovani suicid počini osoba starija od 60 godina, a da je svaka treća osoba starija od 70 godina.

Šta je razlog čestog previđanja simptoma?

- Depresija dugo ostaje neprepoznata kod starih jer se depresivni simptomi kulturološki često posmatraju kao deo procesa starenja, nešto što je normalno i nije lečivo. Nekada se depresija kod starih može pomešati sa demencijom. I kod depresije i kod demencije mogu se videti poremećaji sna i apetita, loša koncentracija, gubitak interesovanja i anksioznost, pa je važno obratiti pažnju na to.

Mnogo toga izaziva depresiju...

(Espreso/Penzionisani.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.