SVI ZNAMO KAKO NAS VARAJU S MEDOM: Ali znate li za prevaru sa PARMEZANOM?
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

obratite pažnju

SVI ZNAMO KAKO NAS VARAJU S MEDOM: Ali znate li za prevaru sa PARMEZANOM?

Stručnjaci kažu da globalna prehrambena industrija svake godine zbog lažnih proizvoda gubi između 10 i 15 milijardi dolara

Objavljeno:

Maslinovo ulje neretko razređuju jeftinijim uljima i prodaju kao ekstra devičansko maslinovo ulje. Takođe, neki proizvođači med mešaju sa jeftinijim kukuruznim sirupom.

Kupovina namirnica za mnoge je stresna, a pogotovo kad još morate brinuti o tome jeste li zaista kupili ono što piše na omotu. Stručnjaci kažu da globalna prehrambena industrija svake godine zbog lažnih proizvoda gubi između 10 i 15 milijardi dolara, piše Chatelaine.

Med
foto: Profimedia

1. Med

Kako bi razredili med čija je proizvodnja skupa, neki proizvođači ga mešaju sa jeftinijim kukuruznim sirupom. No zaslađivači imaju različiti glikemijski indeks, pa ako pazite na nivo šećera u krvi, takav razređeni med može predstavljati opasnost za zdravlje. Najjednostavniji način koji će osigurati da imate kvalitetan pravi med jeste taj da ga kupite kod nezavisnih proizvođača ili na lokalnom OPG-u.

Post, Pijace, Riba
foto: Aleksandar Stojanović

2. Riba

Univerzitet Guleph u svojoj studiji ističe kako je 32 posto ribe na tržištu u Ontariju pogrešno deklarisano, najčešće zbog pokušaja da se jeftiniju ribu proda kao skuplju. Fileti riba često deluje slično, pogotovo ako niste poznavatelj. Stoga je najbolje kupovati u ribarnici izravno od trgovca gde možete postavljati pitanja ili promatrati kako priprema ribu za prodaju. Dodatno, radije kupite celu ribu umesto fileta.

Hrana, Maslinovo ulje
foto: Profimedia

3. Maslinovo ulje

Na deklaraciji ponekad može pisati da je reč o ulju proizvedenom u Italiji, no zapravo je reč o ulju iz uvoza koje su i Italiji samo punili u boce. Takođe, maslinovo ulje neretko razređuju jeftinijim uljima i prodaju kao ekstra devičansko maslinovo ulje. Cena će vam pomoći u identifikaciji pravog proizvoda, pa su tako čista ekstra devičanska maslinova ulja skuplja od ostalih.

4. Parmezan

Kompanija Kraft Food u Kanadi doživela je 2016. godine brojne kritike jer su u njihovom rendanom parmezanu otkrili tragove piljevine. No tehnički gledano, sir koji nastaje u italijanskoj regiji Emilia Romagna jedini se sme zvati parmezanom. Iako slične sireve proizvode i drugi proizvođači, moraju imati drugačiji naziv.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.