SLATKIŠI POSLE RUČKA SVIMA DOBRO DOĐU: Stručnjaci objašnjavaju zašto se javlja ova želja i kako je izbeći
Foto: Profimedia

zdravlje pre svega

SLATKIŠI POSLE RUČKA SVIMA DOBRO DOĐU: Stručnjaci objašnjavaju zašto se javlja ova želja i kako je izbeći

Kako bi otklonili naviku pretjeranog uživanja u slatkišima nakon jela, umjesto slatkiša uzmite kockicu tamne čokolade

Objavljeno: 15:21h

Neki ljudi imaju naviku posle ručka ili slanog jela da obavezno pojedu nešto slatko. Prevelika konzumacija šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema uključujući karijes, dijabetes i bolesti srca.

Najteže je kontrolisati želju za slatkim, smatraju mnogi. Iz tog razloga su doktorka Michaela Crupaina i doktor Mehmet Oz za Real Simple objasnili zašto imamo želju za šećerom nakon jela - i kako tu želju smanjiti.

1. Snaga navike

Kako se pokazalo, žudnja za šećerom često je navika.

- Imate podsticaj, ponašanje i nagradu. U slučaju žudnje za šećerom, podsticaj bi mogao biti završetak večere, ponašanje je jedenje slatkiša, a nagrada je kako se osećate, u ovom slučaju dobro - kaže dr. Crupain.

Hormon dobrog osećaja koji se oslobađa nakon uživanja u omiljenom dezertu zove se dopamin, a hormon koji reguliše nivo šećera u krvi zove se insulin.

- Kad jedemo šećer, insulin se povećava u primitivnim delovima našeg mozga, što je naš put do nagrade. To uzrokuje povećanje oslobađanja dopamina, zbog čega se osećamo dobro. To pretvara naše ponašanje unosa šećera u naviku. Kao rezultat toga, privikavamo se da ćemo se svaki put kad pojedemo obrok (ili nešto drugo) osećati dobro samo ako pojedemo nešto slatko - objašnjava doktorka.

čokolada
foto: Printscreen

Rešenje: Pokušajte pronaći zdravu zamensku naviku

Kako bi otklonili naviku preteranog uživanja u slatkišima nakon jela, dr. Crupain predlaže pronalaženje zdrave, zamenske navike nakon večere kako bi 'reprogramirali' mozak. To može biti ​​telefonski razgovor s prijateljem, gledanje omiljene emisije ili opuštajuća kupka.

Osim toga, umesto slatkiša s preteranom dozom šećera možete uzeti kocku tamne čokolade, koja može zadovoljiti želju za slatkim.

2. Hormoni gladi

- Drugi razlog zašto možda žudite za slatkišima mogao bi biti povezan s grelinom, koji je hormon gladi - kaže dr. Oz.

Ako ne jedete dovoljno ili ne održavate uravnoteženu ishranu, moguće je da telo ne oslobađa dovoljno grelina.

Rešenje: Pokušajte održavati zdraviju, uravnoteženu ishranu

Jedenje zdravih ugljenohidrata može pomoći. Kako bi šećer u krvi bio uravnotežen, dr. Oz preporučuje unos zdrave količine proteina i hrane bogate vlaknima. To će vam dati energiju koja vam je potrebna.

- Zdravi ugljenohidrati uglavnom se sastoje od povrća poput pasulja, pečuraka, luka, paradajza i paprike - kaže dr. Oz.

Prebrzo konzumiranje hrane može rezultirati željom za više hrane i slatkiša.

3. Nizak nivo serotonina

Ako ste se ikada zapitali zašto vam svaki put nakon teškog radnog dana treba nešto nezdravo ili slatko, to bi moglo imati veze s nivoom serotonina. Serotonin pomaže u regulaciji raspoloženja, pa je potpuno logično da telo žudi za njim kada smo anksiozni, pod stresom ili depresivni.

- Poznato je da niži nivo serotonina u mozgu uzrokuje žudnju za šećerom. Dijete bogate šećerom poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju anksioznost- kaže dr. Oz.

Rešenje: Pronađite zdrave načine za upravljanje nivoom anksioznosti i stresa

Naravno, to je lakše reći nego učiniti, ali upravljanje anksioznošću i stresom definitivno može pomoći u suzbijanju želje za šećerom, ali i mnogih drugih pozitivnih stvari.

Prema dr. Ozu, nivo kortizola raste kad ste pod stresom i može uzrokovati da budete gladniji, povećavajući želju za šećerom.

Oz predlaže jogu, meditaciju, slušanje muzike ili učenje nekih drugih tehnika opuštanja.

4. Nedostatak sna

- Nedostatak sna povezan je s prejedanjem, naročito s prekomernom konzumacijom nezdrave hrane. Pokušajte spavati barem osam sati. To će smanjiti vašu žudnju za nezdravim i slatkim kaže dr. Crupain.

Rešenje: Uspostavite rutinu spavanja

Nemojte vežbati dva do tri sata prie spavanja, izbegavajte dremanje koje je duže od 20 minuta, pokušajte se probuditi i zaspati svaki dan u isto vreme i nemojte koristite telefon sat vremena pre odlaska u krevet. Ako i dalje imate problema sa spavanjem, mogli biste imati nesanicu. Ako je to u pitanju, razgovarajte sa svojim lekarom kako bi vam propisao potrebnu terapiju.

5. Nedostatak hranljivih materija

Ako vam se vrti u glavi bez šećera ili imate hronično jaku želju za slatkim, vreme je da odete lekaru. Na primer, to može biti uzrok neravnoteže šećera u krvi, poput hipoglikemije.

No nemojte odmah donositi zaključke. Kada telu nedostaju određeni minerali koji su uključeni u regulaciju nivoa insulina, to takođe može uticati na želju za slatkim. Na primer, kada telo ne dobija dovoljno magnezijuma, imaće problema s dovođenjem energije u stanice i žudeće za šećerom koji pomaže u podizanju nivoa energije.

Rešenje: Posavetujte se s doktorom

Bilo da se radi o nedostatku ishrane ili dubljem zdravstvenom problemu, najbolje je konsultovati se sa stručnjakom.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.