AKO STE OPERISALI ŽUČ, ZABORAVITE NA OVE NAMIRNICE: Klonite se jela sa CRNE LISTE
Oprezno, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

AKO STE OPERISALI ŽUČ, ZABORAVITE NA OVE NAMIRNICE: Klonite se jela sa CRNE LISTE

Ono što morate odmah da znate: ne postoji univerzalna ishrana, odnosno dijeta za osobe koje su operisale žučnu kesu

Objavljeno:

Žučna kesa nije vitalni organ, ali igra bitnu ulogu u varenju hrane. Osobe koje su morale da idu na operaciju žučne kese (holecistektomija) svakako će morati da promene ishranu. Promene mogu biti manje ili više izražene, a uglavnom se odnose na izbegavanje masne i začinjene hrane.

Nakon operacije žuči unos masti treba svesti na minimum, u suprotnom bi veće količine mogle da ostanu neprobavljene i uzrokovati gasove i dijareju...

Ono što morate odmah da znate: ne postoji univerzalna ishrana, odnosno dijeta za osobe koje su operisale žučnu kesu. Kod pojedinih pacijenata, određene namirnice deluju drugačije nego kod drugih. Međutim, izbegavanje određene hrane i upotreba alternativnih može pomoći tim osobama da se oporave od operacije i izbegnu neželjene efekte.

Žučna kesa je ovalni organ dužine do 10 cm koji se nalazi ispod jetre. Obično žučna kesa sakuplja i koncentriše žuč, oslobađajući je dok jedete kako bi pomogla varenje masti. Kada se ukloni žučna kesa, žuč je manje koncentrisana i kontinuirano se odvodi u creva, gde obično stvara laksativni efekat.

Prvih dana nakon operacije, imaćete dijareju – primetno je stolica žuće boje nego ranije. Razlog je očigledan – pacijent je manje sposoban za efikasno varenje masti. Kao rezultat efekata koje uklanjanje žučne kese ima na varenje, osoba će morati da promeni svoju ishranu nakon operacije. Pojedini će to učiniti privremeno, dok će oni čija je ishrana ranije bila bogata ugljenim hidratima ili mastima i siromašna vlaknima učiniti trajno.

U prvih 7-10 dana

Kada se osoba probudi iz anestezije nakon operacije, može piti tečnosti, a jesti laganiju, svarljiviju nemasnu hranu. Hrana bogata vlaknima je generalno dobra u sprečavanju zatvora. Međutim, osobe koje više nemaju žučnu kesu ne bi trebalo odmah da jedu hranu bogatu vlaknima. U danima dok još imaju konce od operacije (7-10 dana) mogu već početi ponovo da jedu čvrstu hranu, pa je dobra ideja da:

- redovno jedu manje obroke (5-6 na dan).

- prate uticaj određene hrane na simptome.

Onu hranu koja stvara tegobe, treba izbaciti iz jelovnika. Zbog gubitka elektrolita dijarejom, preporučuje se njihova nadoknada putem uzimanja suplemenata multivitamina i minerala. Ne treba u prvo vreme koristiti mleko i mlečne proizvode.

Prvih nedelju do deset dana, jedite hranu kojom ćete uspešno prebroditi dijareju: suvi keks, krekere, beli tost hleb, čaj, pečeni krompir (u rerni), kuvan pirinač, kompot od jabuka i breskvi, pečeni pileći file, kuvanu cveklu, kuvani brokoli, kuvani karfiol, kuvanu šargarepu. Bez svežeg voća i povrća. Takođe ništa masno, ništa prerađeno, ništa vlaknasto.

U nedeljama i mesecima koje slede, pametno je polako uključivati namirnice, ali poštujući neke opšte smernice napisane u nastavku. Posle neka tri meseca, većina pacijenata se može vratiti na oblik ishrane pre operacije, ali bi bilo pametno da ipak zadrže neke zdrave navike u ishrani.

Kasnija ishrana

Svi smo mi različiti, pa je zbog nemogućnosti da tačno odredimo kako reagujemo na određene namirnice, potrebno voditi dnevnik ishrane. Nakon početnog perioda u kojem ste se fokusirali na spečavanje dijareje i imali veoma sužen jelovnik, sada polako uvodite i ostale dozvoljene namirnice i i iz sledećih namirnica izbacite samo one koje vam ne prijaju:

Pileća i ćureća prsa (pečeno ili kuvano i kao mesna prerađevina, jer ima mali sadržaj masti)

Riba i plodovi mora (pastrmka, losos, oslić…)

Orasi i semenke, ali u malim količinama, jer sadrže mnogo masti.

Integralne žitarice i hleb, ovsena kaša

Povrće: karfiol, kupus, brokoli, spanać, kelj, paradajz,

Voće: banane, citruse, avokado, maline, kupine, borovnice…

Mahunarke i pasulj

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti

Dalje od ove hrane

Osobe koji su imale operaciju uklanjanja žučne kese trebalo bi da izbegavaju:

- masnu, prženu, pohovanu hranu, naročito masna mesa

- prerađenu hranu (torte, kolači, peciva, kremove, čokolade, pice, pomfrit, majonez, kečap, mesne prerađevine…)

- začinjenu hranu i kremaste umake (prelive)

- punomasno mleko i punomasne mlečne proizvode

- rafinirani šećer i koncentrate (džem, marmelada, kremiće, slatko...)

- kofein, koji se često nalazi u čaju, kafi, čokoladi i energetskim napicima

- alkoholna pića, uključujući pivo, vino i žestinu

- gazirana pića.

(Espreso / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.