AKO PRIMETITE OVE PROMENE NA NOGAMA, ODMAH IDITE DA PREGLEDATE SRCE: Lekari upozorili
Lekari upozorili, Foto: Profimedia

VAŽNO

AKO PRIMETITE OVE PROMENE NA NOGAMA, ODMAH IDITE DA PREGLEDATE SRCE: Lekari upozorili

Naime, neki od simptoma mogu ukazivati na bolesti perifernih arterija

Objavljeno:

Malo je ljudi, posebno s godinama koji ne primećuju neke promene na sopstvenom telu, posebno nogama.

Bilo da su to ispucali kapilari, vene, izrasline, na sve treba da se obrati posebna pažnja i eventualna konsultacija sa stručnim licem. Međutim, stručnjaci, tačnije lekari sa Mayo Clinic posebno ističu obavezno javljanje doktoru ako primjetite ovu promenu.

Naime, neki od simptoma mogu ukazivati na bolesti perifernih arterija koje mogu dovesti i do problema sa srcem.

Kod bolesti perifernih arterija dolazi do suženja u venama i smanjuje se dotok krvi u udove, uglavnom u noge, i to zbog nakupina masnih naslaga u arterijama. Takva suženja, osim što prave probleme u nogama, mogu smanjiti i dotok krvi u srce i mozak.

Simptomi bolesti perifernih arterija su:

sjajna koža na nogama bolni grčevi u kukovima (jednom ili oba), u bedrima ili u mišićima potkolenice, i to nakon određenih aktivnosti, poput hodanja ili penjanja stepenicama utrnulost ili slabost nogu hladnoća u jednoj potkolenici ili stopalu, posebno u poređenju s drugom stranom rane na prstima, stopalima ili nogama koje neće da zarastu projmena boje nogu gubitak kose ili sporiji rast dlaka na stopalima i nogama sporiji rast noktiju na nogama bez pulsa ili je puls slab u nogama ili stopalima erektilna disfunkcija kod muškaraca

Ljudi koji puše ili imaju dijabetes su zbog smanjenog protoka krvi pod najvećim rizikom od razvoja bolesti perifernih arterija, prenosi Mayo Clinic.

Posebno je važno da prvenstveno i odmah promijenite životne navike kako bi rizik od komplikacija bio što manji. Hranite se zdravo, redovno vježbajte, skinite višak kilograma i pokušajte živjeti pod što manje stresa.

Ako imate simptome bolesti perifernih arterija moguće je da će vam biti potreban dodatni medicinski tretman. To mogu biti lijekovi za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka, za snižavanje krvnog pritiska i holesterola pa i nešto za kontrolu boli i drugih simptoma.

U svakom slučaju ako primjećujete ove simptome potrebno je da se javite svom lekaru i uradite sve neophodne analize.

(Espreso / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.