PROBLEM SA SRCEM KOJI NAJČEŠĆE POGAĐA ŽENE IMA SIMPTOME KAO INFARKT: Javlja se kao grom iz vedra neba!
Takotsubo miokardiopatija, Foto: Printscreen

OBRatite pažnju

PROBLEM SA SRCEM KOJI NAJČEŠĆE POGAĐA ŽENE IMA SIMPTOME KAO INFARKT: Javlja se kao grom iz vedra neba!

Stručnjaci smatraju da hormoni stresa, kao što je adrenalin, iznenada pohrle u srce i kao da ga "šokiraju"

Objavljeno:

Takotsubo miokardiopatija je bolest srca koja pogađa iz najrazličitijih razloga, ime je dobila na neobičan način i naziva se i "sindrom slomljenog srca". Osoba koja je doživi imaće kratak dah, bolove u grudima, a EKG će pokazati abnormalnosti vrlo slične posledicama infarkta.

U suštini je takotsubo kardiomiopatija oslabljenje leve komore srca, izazvano izuzetnim emotivnim ili fizičkim stresom. To mogu biti gubitak voljene osobe, ozbiljna nesreća, bolest ili čak prirodna katastrofa kao što je zemljotres. Zbog toga se i naziva sindromom slomljenog srca, jer će ovaj doživljeni stres bukvalno izazvati ozbiljnu promenu na srcu.

Mogu je izazvati jak bol, dobijanje izuzetno loših vesti, finansijski gubitak, pretrpljeni strah, nasilje u vezi, saobraćajne nesreće, pa čak i, u retkim slučajevima, pozitivne ali stresne situacije kao što su držanje javnog govora ili "žurka iznenađenja".

Kako se uopšte dogodi takotsubo? Stručnjaci smatraju da hormoni stresa, kao što je adrenalin, iznenada pohrle u srce i kao da ga "šokiraju". To izazove promene u ćelijama mišića i krvnim sudovima koje potom sprečavaju levu komoru da se skuplja.

Prvi put je zabeležena u Japanu devedesetih godina prošlog veka, i tada je dobila ime takotsubo. To je reč koja označava japanski ćup, na dnu širok, sa suženjem na vrhu, koji služi u Japanu vekovima za hvatanje hobotnica. Srce koje pati od ove kardiomiopatije postaće sličnog oblika kao on.

U više od 90 odsto slučajeva, takotsubo pogađa žene zrelog doba. Istraživanja utvrđuju i da određeni procenat žena, koje dođu u Hitnu pomoć misleći da doživljavaju srčani udar, zapravo imaju ovaj problem.

Važno je da znate i da se, u najvećem broju slučajeva, takotsubo završi bez posledica - simptomi prođu za oko mesec dana, a srce ne pretrpi trajnu štetu.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.