NAPRAVITE PINĐUR NA STARINSKI NAČIN: Pravi se lakše i brže od AJVARA, uz malo muke, dobićete odličnu ZIMNICU
Pinđur, Foto: Profimedia

probajte!

NAPRAVITE PINĐUR NA STARINSKI NAČIN: Pravi se lakše i brže od AJVARA, uz malo muke, dobićete odličnu ZIMNICU

Pinđur znatno kraće sprema u odnosu na ajvar, zato što nema potrebe da se paprike melju

Objavljeno: 11:26h

Pinđur je pored ajvara mnogima omiljena zimnica. Pripremaju se na prilično sličan način, ali postoje male razlike u načinu spremanja i sastojcima. Mogli bismo reći da je pinđur neopravdano zapostavljen u odnosu na ajvar, jer, takođe, ima fenomenalan ukus.

Kako se pravi pinđur?

Mnogo prostije nego što bi vam se činilo na prvi pogled. Pinđur znatno kraće sprema u odnosu na ajvar, zato što nema potrebe da se paprike melju. Zapravo, u pinđuru i ostaju komadići povrća i to je osnovna razlika između ove dve vrste zimnice.

Pinđur
foto: Profimedia

Postoje različite varijacije i u pripremi pinđura, no, mi smatramo da su najukusniji oni starinski bakini recepti.

Kako se pravi pinđur? Starinski recept

Pinđur
foto: Profimedia

Za pripremu ovog recepta će vam biti potrebni sledeći sastojci:

– 3 kilograma paprika,

– 1, 5 kilograma paradajza,

– 70 mililitra jabukovog sirćeta,

– 150 mililitra ulja,

– 50 grama šećera,

– jedna kašika soli,

– začini po ukusu (sveži ili suvi peršun, luk u granulama, bosiljak…)

Pinđur
foto: Profimedia

Priprema: Ovo je osnovna količina od koje ćete dobiti dve tegle od 800 grama. Ako želite da povećate i smanjite količinu uzmite u obzir da paprika uvek treba da bude duplo više u odnosu na paradajz.

Odaberite mesnate, zdrave crvene paprike sa ravnijom površinom, kako bi se lakše pekle. Paprike možete peći u rerni na pek papiru ukoliko živite u stanu. Domaćice koje imaju dvorište to obično rade napolju. Efekat je sasvim isti i ne utiče na ukus paprike.

Nakon što ispečete paprike, u veću činiju stavite foliju, pa preko paprike i zatvorite foliju da ne ulazi vazduh. Ostavite pečene paprike tokom noći da se lepo ohlade i zapare, tako ćete ih znatno lakše oljuštiti.

Pinđur
foto: Profimedia

Sutradan je vreme da se ljušte paprike i istovremeno čiste od koštica. Ne morate se truditi da paprike ostanu čitave, jer ćete ih svakako iscepkati u pinđuru.

Pinđur
foto: Profimedia

Što se tiče paradajza, možete ga blago prokuvati i oljuštiti, pa onda naseckati ili ga možete sa korom samleti u secku. Efekat je sličan, ali ako ne volite da osetite koricu povrća pod nepcima, preporučujemo vam prvu opciju. Druga je kratkotrajnija i lakša.

Kiseli krastavci – Recept bez konzervansa

Kako se pravi pinđur? Pinđur zimnica se dalje priprema tako što uzmete veći lonac i na dno stavite paradajz, koji će odmah pustiti svoju vodu. Preko možete rukom iscepkati paprike na istnije delove, ali ne morate se previše truditi oko toga, zato što će se paprika raspasti prilikom kuvanja.

Kiseli krastavac
foto: Profimedia

U povrće dodajte šećer, so, jabukovo sirće i ulje, sve dobro promešate. Bitno je da kada se priprema pinđur zimnica dno šerpe ili lonca ne gori, pošto će se pinđur krčkati oko 40 minuta.

Ovoliko vremena je potrebno najviše zbog paradajza koji je pun sokova, pa mu treba više vremena dok voda ispari. Iz tog razloga pinđur i jeste nešto tečniji u odnosu na ajvar.

Znaćete da je vaš pinđur od pečenih paprika gotov kada zagrebete po dnu šerpe varjačom i smesa nije više toliko tečna pa se ne vraća odmah u prethodno stanje. Tada probajte da li odgovara vašem ukusu, dodajte još soli ukoliko je potrebno.

Ajvar od barenih paprika – Zimnica spremna za 90 minuta!

Ako želite malo ljuću varijantu možete isitniti dva čena belog luka ili dodati beli luk u granulama i pomešati. Od začina se još dodaje i peršun.

Smatramo da je ukusnije ukoliko je peršun svež.

Pinđur
foto: Profimedia

Sve dobro pomešate i kutlačom prespete u prethodno sterilisane tegle. Nemojte odjednom napuniti teglu, dodajte jednu kutlaču, sačekajte da se tegla zapari i onda nastavite sa punjenjem. Tegle dobro zatvorite. Ako se na poklopcu nalazi korozija, stavite prvo foliju, pa tek onda poklopac. Tegle umotajte u ćebe, okrenite naopako i ostavite preko noći da se ohlade i vakumiraju. Pinđur zimnica je spremna!

Ako vas zanima detaljniji prikaz ovog recepta, pogledajte sledeći video:

Pinđur zimnica sa plavim patlidžanom

Ako želite da pripremate pinđur na makedonski način, odna obavezno treba da dodate patlidžan, pečeni ili blanširani. Evo kako ide recept za pinđur sa patlidžanom, biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 1 i po kilogram pečenih paprika

– 800 grama pečenog ili blanširanog patlidžana,

– 500 grama gustog soka od paradajza,

– 50 grama belog luka,

– 4 decilitra ulja,

– 40 grama soli,

– 1 kašika šećera,

– 2 kašike jabukovog sirćeta.

Kako se pravi pinđur recept sa patlidžanom? Da biste dobili jedan i po kilogram pečenih i oljuštenih paprika potrebno je da ispečete u rerni ili na roštilju oko 4 kilograma paprika. A za 800 grama blanširanog patlidžana će vam biti potrebno oko jednog i po kilograma svežeg patlidžana.

A od dva kilograma paradajza ćete dobiti 500 mililitra gustog soka. U koliko ste u žurbi i ne želite da dodatno vremena potrošite na kuvanje paradajza, možete iskoristiti gusti sok iz konzerve, sem, ukoliko, naravno već nemate kuvani paradajz.

Domaći kuvani paradajz – recept, najbolje vrste i cene paradajza

Boja pinđura će se menjati u odnosu na to šta ste uradili sa patlidžanom, ako ste ga samo ispekli sa korom, pinđur zimnica će biti tamnija, ukoliko ste pinđur blanširali bez kore, biće svetliji i imaće tipičnu narandžastu boju.

Sameljite patlidžan, a možete i papriku, ako tako više volite, mi preferiramo da je cepkamo. U lonac stavite ulje, pa onda iscepkajte pečenu papriku preko. Ostavite da se blago proprži, pa onda dodajte paradajz, patlidzan, so, šećer i jabukovo sirće.

Sve vreme budite pored rerne, zato što patlidžan se veoma lako lepi za dno i izgori. Domaći makedonski pinđur treba da se krčka na srednjoj vatri sve dok sva voda sasvim ne ispari.

Tek pred kraj dodajte ispasirani beli luk ili granule belog luka. Pinđur zimnica može biti ljuta ili blaga. Za one koji hoće ljući ukus, dovoljno je da dodaju dve tri propržene ljute paprike. To se dodaje tek pri kraju.

Kako bi ceo pinđur bio ravnomerno ljut, preporučujemo vam da ljutu papriku sameljete u secku ili u mašini za mlevenje mesa. Dodajte u smesu i ostavite pinđur da se krčka još desetak minuta.

Turšija – recept, zimnica bez konzervansa

Probajte da li je dovoljno ljut ili posoljen. Što se tiče soli, mere nikad ne mogu biti striktne, baš zato što se količina soli stavlja u odnosu na vaš lični ukus.

Turšija, krastavci, zimnica
foto: Profimedia

Kada je pinđur zimnica gotova, prebacite u tegle. Za ovu količinu ćete dobiti oko dve tegle srednje veličine. Naravno, količina može da varira. Ako hoćete više pinđura, duplirajte količine.

Makedonski pinđur sa patlidžanom se može služiti kao salata, kao prilog uz jelo, ili kao namaz. Predlažemo vam pinđur bude punjenje za kiflice, iznenadićete se ukusom. Prijatno!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.