VIŠE NIKADA NEĆETE SEDETI PREKRŠTENIH NOGU: Pogledajte kakvom se RIZIKU izlažete
Foto: Profimedia

savet

VIŠE NIKADA NEĆETE SEDETI PREKRŠTENIH NOGU: Pogledajte kakvom se RIZIKU izlažete

Osim što može prouzrokovati utrnulost nogu zbog pritiska na živac iznad kolena, krštenje nogu može podstaći privremeni porast krvnog pritiska

Objavljeno: 10:52h

Prava dama sedi s prekrštenim nogama - tako su nas učili od malih nogu, posebno ako nosite haljinu ili suknju, ali već neko vreme raspravlja se o tome je li ova navika zapravo zdrava za telo. Možda mislite da ne možete drugačije sedeti jer se ova poza smatra 'damskom', ali BBC piše kako je sedenje u takvom položaju vrlo rizično za zdravlje.

Osim što može prouzrokovati utrnulost nogu zbog pritiska na živac iznad kolena, krštenje nogu može podstaći privremeni porast krvnog pritiska. Događa se da sedenjem s prekrštenim nogama sprečavate protok krvi, zbog čega se ljudima s visokim rizikom za stvaranje krvnih ugrušaka savetuje da ne prekrštaju noge. Rizik za zdravlje ni tu ne prestaje jer stručnjaci tvrde da učestalost sedenja u ovakvom položaju može prouzročiti i nastanak proširenih vena. Rizik je veći ako na dan sedite više od deset do 15 minuta u tom položaju.

(Espreso/ Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.