OBAVEZNO JEDITE I ŽUMANCE OD JAJETA: Mnogi ga izbegavaju, a nikako ne bi smeli
Foto: Profimedia

OTKRIVENO

OBAVEZNO JEDITE I ŽUMANCE OD JAJETA: Mnogi ga izbegavaju, a nikako ne bi smeli

Jaja su jedna od namirnica s najvećom nutritivnom vrednošću, pod uslovom da ih jedete čitave, belanjak i žumance, objasnila je dijetetičarka

Objavljeno: 09:30h

Šolja belanjka od jaja sadrži oko 26 grama proteina, 126 kalorija, manje od dva grama ugljenih hidrata i zanemarivu količinu masti, ali više od svega ima vode: samo su oko 10 posto belanjka proteini, a voda čini čak 90 posto belanjka, kaže dijetetičarka Emma Newell.

- Jaja su jedna od namirnica s najvećom nutritivnom vrednošću, pod uslovom da ih jedete čitave, belanjak i žumance. Iz jednog velikog jaja dobijete čak 13 esencijalnih vitamina i minerala, 6 grama proteina i samo 70 kalorija - objasnila je Newell. Ona kaže da neki izbegavaju žumance aja jer sadrži malo masti i oko 200 miligrama holesterola, ali ako ne jedete žumance, ističe, propuštate ključne mikronutrijente poput luteina i zeaksantina, dva karotenoida bitna za zdravlje očiju; kolin koji poboljšava pamćenje i fizičke performanse i folate, za koje se zna da smanjuju oštećenja živčanog sustava fetusa. Takođe, dodaje, žumance jaja bogat je vitaminom B12, riboflavinom i A, D i K vitaminima. Jedenje samih belanjaka, iako su puni belančevina, ne može osigurati odgovarajuću ishranu, jer nemaju drugih makro i mikronutrijenata što može umanjiti sitost - rekla je Newell za Real Simple, te dodala da, iako žumanci sadrže holesterol, studije pokazuju da ukupne zasićene masti imaju veći uticaj na razinu holesterola u telu, a time i na rizik od srčanih bolesti. Zato Newell ističe da oni koji su u opasnosti od srčanih bolesti mogu bez brige konzumirati čitava jaja, naravno ako slede uravnoteženu ishranu koja uključuje celovite žitarice, voće i povrće. Ako ipak želite jesti samo belanjke, dijetetičarka preporučuje omlet od njih sa puno svežeg povrća, malo sira i krompira.

(Espreso/ Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.