DUŽA DEHIDRATACIJA MOŽE UKAZIVATI NA OZBILJAN PROBLEM: Svaki 5 je ugrožen
Foto: Profimedia

OPREZ

DUŽA DEHIDRATACIJA MOŽE UKAZIVATI NA OZBILJAN PROBLEM: Svaki 5 je ugrožen

Trajna suvoća u ustima, ili medicinskom terminologijom kserostomija, može ukazivati na neki zdravstveni problem, a pogađa gotovo svaku petu osobu

Objavljeno:

Ako ste dehidrirani ili nervozni, suvoća usne šupljine je normalna pojava. Međutim, trajna suvoća u ustima, ili medicinskom terminologijom kserostomija, može ukazivati na neki zdravstveni problem, a pogađa gotovo svaku petu osobu.

Hormoni su najčešči razlog suvih usta

Jedan od čestih okidača je menopauza zbog toga jer hormonalni disbalans uzrokuje sušenje svih sluznica u telu.

Kad je problem u nosu

Stalno disanje na usta može biti posledica začepljenog nosa usled prehlade i alergije. No, uzrok mogu biti i suženi ili blokirani nosni putevi, nepravilan zagriz (zbog čega usnice noću nisu zatvorene pa dolazi do disanja na usta) ili abnormalno veliki krajnici.

Žgaravica

Suvoća usne šupljine jedna je od uobičajenih nuspojava gastroezofagealnog refluksa ili žgaravice. Kad želudačna kiselina putuje iz jednjaka u grlo, to može uzrokovati nadraženost i upalu koje će isušiti grlo i usta.

Previše kafe

Prekomeran unos napitaka koji sadrže kofein može dovesti do dehidracije. Kofein je blagi diuretik i podstiče na češće mokrenje, a tanini, prirodno prisutni u kafi i nekim vrstama čaja, izazivaju suvoću u ustima.

Dijabetes

Trajno povišen nivo šećera u krvi usled nelečenog dijabetesa može uzrokovati suvoću usne šupljine. Kad je u krvi koncentracija glukoze povišena, bubrezi gube sposobnost da reapsorbiraju tečnost pa je izlučuju u obliku mokraće i tako uzrokuju dehidraciju tela. Ali, i lekovi za dijabetes mogu uzrokovati suvoću u ustima.

Problemi sa zglobovima

Bolesti poput reumatoidnog artritisa, lupusa ili vaskulitisa mogu uzrokovati sekundarni Sjögrenov sindrom - bolest kod koje imuni sistem napada suzne žlezde i žlezde slinovnice te na taj način uzrokuje suvoću očiju i usta.

Savet

Važno je dovoljno i učestalo unositi vodu i redovno održavati higijenu usne šupljine (koristite proizvode koji sadrže fluoride) uz česte kontrole stomatologa. Treba izbegavati alkohol, cigarete i jako začinjenu hranu koja nadražuje sluznicu. Obratite se svom lekaru za lekove koji će vam pomoći u vlaženju usne duplje.

(Espreso/ Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.