NISTE SVESNI KOLIKO BRZO MOŽEMO DEHIDRIRATI: Lekari savetuju kako da se zaštitite
Foto: Profimedia

paŽnja

NISTE SVESNI KOLIKO BRZO MOŽEMO DEHIDRIRATI: Lekari savetuju kako da se zaštitite

Ako primetite neki od znakova dehidracije premestite se negdje gde je veći protok zraka (pokraj klima uređaja ili ventilatora) i odmah popijete malo tečnosti, a onda pijte svakih 15 minuta

Objavljeno:

U zadnjoj su deceniji letnje temperature osetno porasle, zbog čega je u Evropi zabeležen i porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama - a procenjuje se da će zdravstveni rizici uzrokovani valovima vrućine još rasti.

- Oko 60 posto našeg tela je voda koju pomalo gubimo znojenjem, čak i disanjem, a ako je ne nadoknadimo, nastupa dehidracija - objasnio je lekar s Yale Medicinea dr. David Della-Giustina.

Uz žeđ su, kaže on, najočitiji simptomi dehidratacije suva usta, mučnina, vrtoglavica i glavobolja, a kod nedostatka tekućine mokraća menja boju i postaje tamnija.

Kako brzo možemo dehidrirati?

Najizloženiji su dehidraciji oni koji se na vani otvorenom bave raznim aktivnostima, a prema Della-Giustini, mogu dehidrirati već za 30-ak minuta.

Voda
foto: Profimedia

- U sat do dva čovek može izgubiti litru do dve vode, a za dehidraciju je dovoljno i manje, pa ona može nastupiti već nakon 30 minuta - kaže Della-Giustini i napominje da su riziku najizloženija skroz mala deca, ali i stariji ljudi kojima se telo teže hladi i koji često piju i razne lekove koji taj proces ubrzavaju.

Kako se zaštititi

Po velikim vrućinama nemojte izlaziti ako ne morate i pijte redovito; svakih sat vremena, kaže Della-Giustina. Po njemu se potrebe za tekućinom razlikuju od osobe do osobe, a ističe kako bismo po velikim vrućinama svi trebali proveravati boju mokraća i reagovati ako potamni.

- Kad osetimo žeđ, već smo izgubili od jedan do dva posto telesne tečnosti- rekao je lekar za Huff Post.

Ako primetite neki od znakova dehidracije; tamniju mokraću, mučninu ili vrtoglavicu; on savetuje da se premestite negde gde je veći protok zraka (pokraj klima uređaja ili ventilatora), a vrlo je važno i da odmah popijete malo tečnosti, nakon čega je pijete svakih 15 minuta.

Inače, u takvim situacijama obična voda nije najbolji izbor jer je zbog gubitka elektrolita potrebno nadoknaditi šećer i natrij.

- Ako se rehidrirate isključivo vodom i ne nadoknađujete elektrolite, zapravo sebi ne pomažete - kaže lekar i objašnjava da su za dehidraciju najbolji izbor energetski napitci - ili pola kašike soli i šest kašika šećera u litri vode.

(Espreso/ Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.