OVU NAMIRNICU NE BISTE SMELI IZBACITI, PRESUDNA JE ZA RAD MOZGA: Neurolozi objasnili
Orasi imaju veliku ulogu u našoj ishrani, Foto: Profimedia

poslušajte

OVU NAMIRNICU NE BISTE SMELI IZBACITI, PRESUDNA JE ZA RAD MOZGA: Neurolozi objasnili

Onima koji pate od migrene prehrana bogata orasima (omega-3 masnim kiselinama) može smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja, kažu neurolozi

Objavljeno:

Kad bi među namirnicama koje poboljšavaju rad mozga morao izabrati jednu, kaže bračni par neurologa dr. Dean i Ayeshi Sherzai, izabrali bi semenke bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima -orahe.

- Orasi su za sada naviše proučavani orašasti plodovi i zasigurno znamo da su neverovatan izvor polinezasićenih masti, jako važnih za rad miliona manjih arterija koje različite delove našeg mozga opskrbljuju kisikom i hranom - objasnili su.

Jedna je nedavna studija tako pokazala da polinezasićene masti (posebno omega-3) mogu umanjiti stres, a druga kaže da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći i u promicanju zdrave emocionalne ravnoteže i pozitivnog raspoloženja. Isto tako, onima koji pate od migrene prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja.

- Neke su studije pokazale da ljudi koji redovno jedu orahe imaju zdraviji mozak koji puno ređe oboleva od bilo kojeg oblika demencije - objasnio je Dean Ayeshi za Mind Body Green, a dodaje da uz to, orasi sadrže i mnoge hranjive tvari i minerale koji su potrebni mozgu: poput vlakana, selena, magnezija i kalija.

- A lako ih je i uvrstiti u razne recepte: bilo da spremate povrće, slastice ili samo lagani međuobrok - kažu Ayeshi.

Odličan je, napominju, i maslac od oraha kojeg je dovoljno jednu kašiku dodati u razna jela, a kao najbolji međuobrok za zdrav mozak bračni par preporučuje - šaku samih oraha.

(Espreso, Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.