Ogulite kuvano jaje u jednom potezu: Savršen trik koga se ne biste setili! (FOTO)
Laboratorija kuvanja nam otkriva kako da skuvamo perfektno jaje
Objavljeno: 14:51h
Milica Frankić
Kuvanje jaja najlakši kulinarski zadataksusreo s ljuskom koju je teško skinuti, žumance koji se mrvi, belancem koje kao da je od gumeOvakvu piletinu još niste jeli! Probajte i ješćete je svaki dan! (FOTO)umesto da jaje posmatrate kao jednu namirnicu, trebalo bi ga posmatrati kao dve, odnosno žumance i belanceDoktori poručuju: Nije loše popiti 2,5 litra piva na dan! (FOTO)temperatura za kuvanje belanaca je 82 stepena Celzjusa, objašnjava kuvar J. Kenji López-Alt u novoj kuhinji Laboratorija hrane: Bolje kuvanje kod kuće uz naukuProtein od kog se sastoji belance na spomenutoj temperaturi postaje čvrst, ali ipak nežan zalogaj, koji ne ostavlja utisak da žvaćete gumuto je pet stepeni viša temperatura od one koja odgovara žumancetu koje na toj temperaturi postaje suvo, krhko i zelenkastolede problemi sa ljuštenjem jaja stavljate u proključalu vodu, postoji rizik da će se belance prerano skuvati u odnosu na žumance, ali ako ih stavite u hladnu vodu, jaja prijanjaju za ljusku i otežavaju kasnije ljuštenjeda jaja stavite u proključalu vodu, a da potom ubacite i nekoliko kockica leda, kako biste odmah spustili temperaturutestirao ovu metodu tako što je na svakih 30 sekundi vadio po jedno jaje i proveravao njegovu konzistenciju, ali vi to ne morate činitinakon dodavanja leda voda ponovno proključa, nastavite da kuvate jaja još 11 minuta i biće savršenonet.hr