JEDNA NAIZGLED BEZAZLENA OPEKOTINA DOVODI DO RAKA KOŽE: Stanite i dobro se zamislite, SUNČEVI ZRACI prete svima!
Foto: Profimedia

OPASNOST

JEDNA NAIZGLED BEZAZLENA OPEKOTINA DOVODI DO RAKA KOŽE: Stanite i dobro se zamislite, SUNČEVI ZRACI prete svima!

Obratite pažnju na sunčevo zračenje!

Objavljeno:

Novinarka Huffington Posta Olivija Munter podelila je svoju priču sa čitaocima. Pročitajte je i vi, veoma je korisna.

"Iako sam odrastla na sunčanoj Floridi, i dalje sam bila prilično sklona opekotinama - pogotovo na godišnjim porodičnim odmorima, kad bih satima provodila sa svojim rođacima igrajući se u okeanu i izranjajući sa žarko crvenim opekotinama koje su se ponekad pojavile u mehurićima i uvek su bolele. Iako se to događalo otprilike jednom godišnje, mama bi mi rekla da jedna loša opekotina znači da u budućnosti imam veću verovatnost da ću dobiti rak kože. U mom sećanju taj se postotak menja s 20% na 50% ili čak 80%-

- Iako moja mama nije bila dermatolog, trebala sam slušati njene molbe da nosim kremu za sunčanje i vodim računa o svojoj budućoj koži i zdravlju. Kako sam postajao stariji, često sam razmišljao o statistikama koje je delila, pitajući se je li tačna ili je pomalo melodramatična. Svako se povremeno opeče, zar ne? Koliko bi zapravo moglo biti loše?- započela je svoju priču novinarka Huffposta.

Prema dermatolozima, to je daleko od OK. I statistika moje mame zapravo nije bila daleko.

- Vjeruje se da jedan mehurić iz opekotine iz detinjstva udvostručuje rizik od razvoja melanoma kasnije u životu- rekao je dermatolog sa sedištem u Boca Ratonu Jeffrey Fromowitz, pozivajući se na statistiku potkrepljenu istraživanjima i Fondacijom za rak kože. Fromowitz je takođe podelio da pet ili više "tipičnih" opekotina (bez mjehura) takođe udvostručuje rizik od razvoja melanoma, najopasnije i najsmrtonosnije vrste karcinoma kože.

Šta sunčeve zrake zaista rade vašoj koži?

Većina nas zna da se opekotine od sunca ne osećaju posebno sjajno. Mogu biti bolni, nežni i pekući. Oni mogu uzrokovati razvoj žuljeva ili ljuštenje kože. No, manje je od nas verojatno svesno što se zapravo događa s našim stanicama kože kad dobijemo opekline.

Debra Jaliman je dermatologinja s certifikatom odbora i docentica dermatologije na Medicinskom fakultetu Icahn na planini Sinai u New Yorku i autorica knjige "Pravila kože: trgovačke tajne vrhunskog njujorškog dermatologa". Objasnila je HuffPostu da prevelika izloženost sunčevoj ultraljubičastoj (UV) svetlosti posebno uzrokuje opekotine.

Opekotine
foto: Profimedia

- Opekotina od sunca način je na koji vaše telo reaguje na štetu uzrokovanu UV zračenjem. Kada vaše telo zauzme previše sunca, ono će reagovati pocrvenivši- rekla je Jaliman.

- Crvenilo i bol uzrokovani opekotinama reaguju na imunološki sistav vašeg tela i njegov prirodni upalni odgovor. Stanice kože dobivaju dodatnu krv koja pomaže u zaceljivanju oštećene kože.

Ako vas reč "zračenje" plaši, trebala bi, jer se upravo to događa vašoj koži kada provodite previše vremena na suncu bez odgovarajuće zaštite. Jaliman odjekuje Fromowitzovom tezom da vam samo jedna loša opekotina može povećati životni rizik od raka kože, pa je vredno shvatiti ozbiljno.

Ne kidajte jednu lošu opekotinu

Ponavlja se kako samo jedna loša opeklina može udvostručiti rizik od dobivanja melanoma.

- Opekotine od sunca nikada se ne smeju normalizovati- objasnio je Jaliman, napominjući da biste, ako imate porodičnu istoriju raka kože, trebali biti izuzetno oprezni (iako bi svi trebali nositi SPF od 30 ili više kada su izloženi suncu).

- Genetika igra ulogu. Porodice imaju slične tip porodičnu anamnezu zloćudnih melanoma.

Ako se pitate o onom popodnevu koje ste prošlog vikenda proveli na suncu i blagom ružičastom odsjaju koji se pojavio na vašim ramenima ili licu, važno je znati da je i ovo rizično.

opekotine od sunca
foto: Profimedia

- Čak i dobivanje ružičaste boje od sunca ukazuje na određenu štetu na staničnoj razini- podelio je Fromowitz.

Misliš da nisi u opasnosti ako nemaš svetlu kožu? Misli ponovo, mogao bi biti u većem riziku.

Ako imate tamniji ton kože i ne želite opeći tako brzo ili lako kao drugi ljudi, to nije razlog da iznevjerite svoju zaštitu kada je u pitanju zaštita od sunca. Zapravo, to može biti razlog da budete još oprezniji.

- Mnogi misle da, jer imaju određeni tip kože, nisu izloženi riziku od raka kože zbog opekotina. Svesno je da svako može dobiti rak kože, važno je- rekao je Jaliman.

Kao što je Min Deng, dermatolog u tvrtki MedStar Health, podelio s HuffPostom, karcinomi kože (uključujući melanom) pogađaju Crnce i Hispanjolce nerazmerno smrtonosnom stopom u odnosu na belce.

- Kada se rak kože pronađe kod crnaca i hispanaca, dijagnostfiikuje im se kasnije, što ima za posledicu lošiju prognozu- rekao je Deng.

Šta bi trebao da znaš ako imaš istoriju loših opekotina?

Ako čitate ovu priču i paničite se prisećajući se bolne opekotine koju ste dobili u letnjem kampu ili vremena za koje ste mislili da je redovito sunčanje dobra ideja, važno je znati da još uvek postoje načini davanju prioriteta zdravlju kože.

Možda nećete moći promeniti štetu koja je nanesena, ali sigurno možete biti u potrazi za ranim znakovima raka kože. Rano otkrivanje često je razlika između dobre i loše prognoze.

- Svako bi trebao obaviti godišnju proveru kože kad dostigne punoletnost- rekao je Jaliman, napominjući da samokontrole takođe mogu biti važne.

- Ako imate istoriju raka kože i / ili imate sumnjive madeže, druga mesta ili imate jake opekotine, trebali biste otići pre.

Prema Jalimanu, treba paziti na neke mladeže koji su netipični, što znači da imaju velik promer, asimetriju, nepravilan obrub ili razne nijanse boje.

Kako da izbegnete sunčevo prženje?

Iako većina ljudi zna kako izbeći jake opekotine (dobar je opseg SPF 30 ili veći), vredi ponoviti.

- Vežbajte na sigurnom suncu i nosite odeću koja štiti od sunca (kape, tkanine sa zaštitom od UV zraka, dugi rukavi itd.)- rekao je Fromowitz.

- Ne zaboravite zaštititi i oči sunčanim naočalama s UV filtriranjem. A ako mislite da ovo odgovara samo proletnjim ili kletnim mesecima, razmislite ponovno. UV zrake zbog kojih dobijete opekline nisu toliko jake zimi, ali su i dalje prisutne- rekao je Jaliman.

- UV zrake zbog kojih dobijete one fine linije, bore i uzrokuju pigmentaciju kože prisutne su tokom cele godine. UV zrake prolaze čak i kroz oblake. Postoji razlog zašto oblačni i vetroviti dani bazena ili plaža ponekad mogu uzrokovati loše opekline.

Bonus video:

09:07

ESPRESO INTERVJU: Filip Vukosavljević

(Espreso/ Huffpost)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.