ONO ŠTO STIŽE SVAKU ŽENU: Čine je 3 faze a OVI simptomi ukazuju da li ste u PREVREMENOJ MENOPAUZI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

VALUNZI

ONO ŠTO STIŽE SVAKU ŽENU: Čine je 3 faze a OVI simptomi ukazuju da li ste u PREVREMENOJ MENOPAUZI!

Postoje neki zajednički tretmani koji doktori propisuju da pomognu u upravljanju simptomima menopauze, te je s toga dobro da se konsultujete s njim.

Objavljeno:

Menopauza je kraj menstrualnog ciklusa žene, a time i kraj nje plodnosti. Ovaj prirodna faza u životu događa da se obično u 40-im ili 50-im. Menopauza se ne može dogoditi preko noći.

Žena
foto: Profimedia

U stvari, dešava se u tri faze:

Prva faza

Ovo je prva faza menopauze i to je kada menstrualni ciklus počne da postane neregularan.

Menopauza

U ovom periodu, doživećete simptome kao što su suvoća intimnog područja i probleme sa spavanjem.

Žena
foto: Profimedia

Postmenopauza

Nakon godinu dana bez menstruacije vi ste službeno u menopauzi.

žena
foto: Profimedia

Šta očekivati?!

Kada počnete da doživljavate sledeće simptome važno je da odete lekaru.

Simptomi uključuju:

- neredovne menstruacije

- suvoća intimnog područja

- valovi toplote

- noćno znojenje

- problemi sa spavanjem

- promene raspoloženja

- povećanje težine i usporen metabolizam

- suva koža

- gubitak punoće dojki

Postoje neki zajednički tretmani koji doktori propisuju da pomognu u upravljanju simptomima menopauze, te je s toga dobro da se konsultujete s njim. Većina žena bude nespremna na pojave simptoma menopauze i stvara se panika, iako su simptomi iznenadni i potpuno su prirodni.

Depresija
foto: Profimedia

Kada dođete u određene godine, lako je sve što vam se dešava pripisati menopauzi. Valunzi, znojenje, promene raspoloženja, sve su to simptomi menopauze, ali oprezno, jer mogu biti i pokazatelji nečeg mnogo opasnijeg od toga. Sledećih pet simptoma ne biste smele zanemariti, jer možda vam vaše telo poručuje da imate mnogo veći problem nego što se čini.

1. Poremećaj menstrualnog ciklusa

Jedan od prvih, ali i glavnih znakova da ulazite u menopauzu jesu promene menstrualnog ciklusa. Nekima se dešava da dobijaju češće menstruacije, dok drugima dolaze brže i češće nego ranije. Međutim, ako primetite obilna krvarenja, počnete dobijati menstruaciju češće od svake tri sedmice ili primetite krvarenje nakon seksualnog odnosa, razgovarajte sa doktorom. Moguće je da se radi o polipima, miomima na materici ili čak raku grlića materice. Veoma je važno saznati to na vreme.

Spavanje, Nesanica
foto: Profimedia

2. Valunzi i znojenje tokom spavanja

U čak 80% situacija žene u perimenopauzi imaju valunge i noćno znojenje, a to nekada traje i u rasponu do sedam godina. Pad estrogena može uticati na vaš organizam tako što će ga onemogućiti da reguliše temperaturu. Međutim, to takođe može biti pokazatelj hipertireoze (preaktivnog rada štitne žlezde), koja čak dodatno zbunjuje i drugim simptomima koji se pojavljuju. Neki od njih su gubitak kose i neredovan ciklus. Zato vam savetujemo da uradite analizu krvi i saznate o čemu se radi.

3. Gubitak kose

Padom estrogena dolazi do raznih promena u vašem organizmu, a od čega je još jedna neugodna – gubitak kose. Rizik od opadanja kose povećava se kod žena čije su majke i bake takođe brzo gubile kosu u poznim godinama. Međutim, ako primetite neuobičajene količine kose koja opada, posetite doktora. Može se raditi o poremećenom radu štitne žlezde, problemima sa pamćenjem, ali i simptomima raka dojke.

4. Ubrzan rad srca

Vaše srce će početi raditi ubrzano ili neravnomerno. Naročito tokom valunga kada se, prema istraživanjima, primećuje ubrzanje od osam do šesnaest otkucaja. Međutim, ako vam srce ubrzano lupa i u drugim situacijama, posavetujete se sa svojim doktorom. Aritmija dolazi sa godinama, ali nije svaka bezazlena, jer neke od njih mogu ukazivati na ozbiljne probleme kardiovaskularnog sistema. Usled menopauze može doći i do napada panike, a koji automatski uzrokuju ubrzan rad srca. Ipak, u tom slučaju savetujemo razgovor sa psihologom.

5. Bol u zglobovima

Očekivano je da sa godinama vaše kosti postaju krhkije i slabije, a to se naročito odnosi na period menopauze. Više od polovine žena oseća bol u zglobovima upravo tada, radi niskog nivoa estrogena. Ali ako je bol intenzivniji i traje duže, moguće je da se radi i o artritisu, fibromialgiji, ali i pojačanoj depresiji. Ovo takođe može biti alarmantno (posebno ako imate problema sa viškom kilograma) pa se posavetujte sa doktorom.

Menopauza u biti u užem smislu treba da označava poslednju menstruaciju u životnom veku jedne žene te je svakako deo neizostavnog prirodnog procesa starenja. Jedan od simptoma jeste da pada funkcija naših jajnika, a samim time pada i proizvodnja naših glavnih hormona žene, to jest polnih hormona – estrogena i progesterona.

U suštini, jajnici kod jedne žene sadrže u toom površinskom delu to jest u kori folikule, takozvane vrećaste tvorbe koje su ispunjene određenom tekućinom u kojima su smeštene jajne stanice.

Otprilike svaki mesec ili 3 do 10 naših jajnih stanica započinje da raste, ali u biti samo 1 od njih dođe do potpunog sazrevanja te samim time posledičnim prsnućem tih folikula ili takozvanom ovulacijom ona biva izbačena u jajovod.

Ovo su neki simptomi:

Neredovan ciklus – On je rezultat nestabilnosti hormona tela.

Valunzi – topli, a ponekad čak i hladni.

Nelagodnost pri spavanju – žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice.

Depresija
foto: Profimedia

Napetost i depresija – osećaji napetosti i depresije mogu svladati ženu.

Bol u udovima – zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako natiču.

Hormonska neuravnoteženost – čest simptom ulaska u menopauzu.

Bonus video:

ODBRANA LIČNIM ALARMOM
00:21

ODBRANA LIČNIM ALARMOM

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media