GASTROENEROLOG OTKRIVA KAKO JE OČISTIO JETRU, A PIO JE: Tvrdi da neki lekovi ŠTETE i kod dece?
Vojislav Perišić, Foto: Printscreen Youtube

zdravlje

GASTROENEROLOG OTKRIVA KAKO JE OČISTIO JETRU, A PIO JE: Tvrdi da neki lekovi ŠTETE i kod dece?

"Ne može da se gleda dno čaše, i da se pije surutka", kazao je prof. dr Perišić a onda rekao ko ne sme da konzumira ovaj blagotvorni mlečni proizvod

Objavljeno:

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu Prve o čišćenju jetre, naročito o tome kako se pije surutka da bi oporavila ovaj organ.

Centralna "laboratorija" našeg organizma čisti ga od toksina koje unosimo, a gastroenterolog je kazao da je i sam morao da napravi šest meseci predaha kako bi mu se jetra očistila posle zdravstvenog problema.

Doktor je kazao da surutka čisti jetru, ali je i objasnio da ne sme da se uzima dok se još uvek pije alkohol. Opisao je to slikovito!

"Ne može da se gleda dno čaše, i da se pije surutka", kazao je prof. dr Perišić a onda rekao ko ne sme da konzumira ovaj blagotvorni mlečni proizvod.

"Oni koji imaju bolesti bubrega i hipertenziju, pije se mnogo tečnosti i u takvim slučajevima ne sme se unositi velika količina surutke. Dva puta po 200 mililitara i to je to, naravno proverite sa lekarom smete li da je pijete", rekao je on.

Profesor Perišić ranije je govorio o dejstvu rakije i kafe, a otkrio je da jee morao da prestane da konzumira alkohol zbog zdravstvenog problema, i posle šest meseci desila se neobična stvar.

Surutka i jetra dva najbolja druga
Surutka i jetra dva najbolja drugafoto: Profimedia

"Kada sam morao da prekinem da uzimam alkoholna pića u junu prošle godine, rečeno mi je da ne smem više da uživam u piću. Imao sam abdominalnu katastrofu, i onda sam malo apstinirao. Oporavio sam se za šest meseci, počeo ponovo malo da pijuckam, kad ono - ne ide! Ne prija mi više. Šest meseci me je odvojilo od euforijskih efekata etanola, da raštelujemo mozak od toga. Sada mogu eventualno neko 'tanko' crno vino", rekao je on.

Ima li istine u tome da različiti lekovi oštećuju jetru, čak i kod dece i kakva su oštećenja u pitanju?

"Antikovulzivi, konkretno, oštećuju. Meni sada dolaze deca sa epilepsijom koja imaju oštećenja jetre, ali je važno znati da su reverzibilna ta oštećenja. Dodaju se drugi lekovi koji štite jetru, ili se smanji doza problematičnih lekova i šteta može biti popravljena", rekao je on

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.