POLJACI SE PREKO NOĆI OPORAVLJAJU OD POSLEDICA KORONE! Rudnik soli i nova terapija spas nakon RESPIRATORA!
So, Foto: Printscreen

lečenje na prirodnoj bazi

POLJACI SE PREKO NOĆI OPORAVLJAJU OD POSLEDICA KORONE! Rudnik soli i nova terapija spas nakon RESPIRATORA!

Atmosfera, mirnoća, tišina, vazduh...

Objavljeno:

Wieliczka, turistička atrakcija i lečilište koje već 200 godina nudi terapije solju, većinom inhalacijom, ali i kupkama u slanoj vodi - sada prima pacijente na oporavku od dugog covida.

Laganim kružnim treningom uz zvuke hita Cyndi Lauper 'Girls Just Want To Have Fun', skupina sredovečnih Poljaka bori se protiv posledica dugog covida, no to nije obična vežba. Odvija se 130 metara ispod površine, na prostranom spiljskom platou uz zeleno slano jezero u bivšem rudniku soli iz 13. veka.

- Kad sam se prvi put spustila ovde, bila sam očarana - priča Jadwiga Nowak dok ostali vežbaju s medicinarima ili trče u mestu.

- Ova atmosfera, mirnoća, tišina, vazduh... posve su drugačiji od onoga na površini. Ovde je čarobno - kaže ta 60-godišnjakinja koja je u oktobru 16 dana provela na respiratoru zbog covida.

Wieliczka, jedno od najstarijih svetskih rudnika soli, na popisu je svetske baštine UNESCO-a. Nalazi se u južnoj Poljskoj, nedaleko od Krakowa. Rudari su je kroz vekove pretvorili u jedinstveno umetničko delo iskopavši niz tunela koji vode u prostorije sa svećnjacima od soli.

Rudnik kao lečilište

Wieliczka je turistička atrakcija, ali i lečilište koje već 200 godina uglavnom plućnim bolesnicima nudi terapije solju, većinom inhalacijom, ali i kupkama u slanoj vodi. Sada prima pacijente na oporavku od covida koji ondje mogu stići s uputom poljskog zavoda za zdravstveno osiguranje na trodnevnu terapiju ili privatnim osiguranjem.

Pacijenti se spuštaju u skupinama od 10 do 15 i hodaju tunelima obrubljenim solju, sledeći tračnice koje su koristili rudarski vagoni. Kad stignu u odaju s jezerom, koja je 15 metara povišena i prekrivena drvenom platformom, počinje serija vežbi disanja i rastezanja. Sve to nadgleda lečnik.

- U pravilu, pacijenti s covidom imaju mnogo gore simptome nego oni s normalnom astmom. Ali astma je neizlečiva, a oporavljenici od covida mogu obnoviti prethodno zdravstveno stanje. U proseku im nakon terapije u Wieliczkoj bude od 60 do 80 posto bolje - kaže fizioterapeutkinja Agata Kita.

So
foto: Profimedia

Procenjuje se da 10 do 15 posto obolelih pati od dugog covida, sa simptomima umora, narušene koncentracije, bolovima u telu i problemima s disanjem.

Poljska je među vodećim zemljama u rehabilitacijskim programima i istraživanju dugog covida. Jedna od bolnica koja učestvuje u tome je i ona u Glucholazyju, na granici s Češkom. Tamo su lekari novinarima AFP-a kazali da su ustanovili više od 50 fizičkih i psihičkih simptoma povezanih s dugim covidom.

- Osim plućnih simptoma, tu su i bolovi u mišićima i zglobovima, problemi s ravnotežom i koordinacijom, gubitak pamćenja i koncentracije i simptomi povezani sa stresom i depresijom - rekao je lekar Jan Szczegielniak, koji radi u Glucholazyju.

So čini dobro

Među pacijentima je i Piotr Zyjewski, taekwondo trener koji se covidom borio u oktobru.

- Pre sam počinjao dan trčeći 20 kilometara, a sada mi je problem prihvatiti da mi je teško hodati 20 minuta - kazao je.

U Wieliczkoj spiljski prostor odzvanja od zvukova vežbi disanja. Ima i veselja i kikotanja, iako su neki od v donedavno bili teško bolesni. Terapija solju ili haloterapija popularna je u srednjoj i istočnoj Evropi iako je međunarodna znanstvena zajednica podeljena o njenoj stvarnoj koristi. Neki veruju da ima samo placebo efekt.

Magdalena Ramatowska, doktorka u Wieliczkoj, tvrdi suprotno.

- Najvažnije, vazduh je ovde čist. Nema alergena. Okruženje je odlično za disajne puteve. Visoka je vlažnost, malo strujanja i mnogo soli u vazduhu što djeluje protiv upala i bakterija - rekla je.

Lucyna Szulc, koja je 20 dana provela na respiratoru u martu, takođe je uverena da joj rudnik soli čini dobro.

- Kad sam izašla iz bolnice jedva sam disala. Sad mi je bolje. Osećam da mi se stanje popravlja, lakše mi je vežbati bržim tempom i držim korak s ljudima koji su imali covid mnogo pre mene - kaže 59-godišnjakinja.

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.