ZADOVOLJITE POTREBU ZA SLATKIM ORABIROM PRAVIH NAMIRNICA! Nutricionistkinja otkriva šta smemo da jedemo bez STRAHA!
Kolači, Foto: Dragana Udovičić

neverovatno

ZADOVOLJITE POTREBU ZA SLATKIM ORABIROM PRAVIH NAMIRNICA! Nutricionistkinja otkriva šta smemo da jedemo bez STRAHA!

Maline su voće sa niskim udelom šećera, kao i kupine i jagode

Objavljeno:

Slatkišima je jako teško odoleti, čak i onima koji se zdravo hrane, a svi znaju koliko su oni nezdravi.

Ipak, ukoliko želiš da promeniš loše navike, to ćeš najlakše učiniti odabirom pravih namirnica. Osim što će biti zdrava zamena, takođe će utoliti žudnju za slatkim.

- Ako previše popustimo pred svojom žudnjom za slatkišima, uzrokovaćemo brz rast, a potom i jednako brz pad glukoze u krvi. Taj nagli pad podstiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug. Možete ga prekinuti samo jedući zdravu hranu, koja sprečava žudnju za šećerom - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i otkriva koje su to namirnice koje će zadovoljiti potrebe za slatkim, bez štete po zdravlje.

Bademi

Zahvaljujući mastima koje pomažu zdravlju srca, bademi mogu pomoći u kontroli šećera u krvi i tako sprečiti intenzivnu želju za šećerom. Zdrave masnoće u orašastim plodovima takođe vas zasićuju, što smanjuje šansu za pad energije - kada je želja za šećerom često najveća. Dodajte ih u zobene pahuljice, salate ili ih konzumirajte u obliku maslaca ili mleka.

Bademi
Bademifoto: Profimedia

Semenke bundeve

Osim što su odličan izvor proteina, vlakana i masti, semenke bundeve su bogate magnezijumom. Ako žudite za čokoladom, možda vaše telo traži više magnezijuma, jer je i kakao bogat ovim ključnim mineralom. Odaberite i drugu hranu sa visokim procentom magnezijuma, poput zelenog lisnatog povrća i semenki.

Maline

Za razliku od voćnih sokova i suvog voća sa visokim udelom šećera i smanjenom količinom vlakana, koja omogućuju postepeno oslobađanje prirodnih šećera. Maline su voće sa niskim udelom šećera, kao i kupine i jagode.

Maline
Malinefoto: EPA/Neil Hall

Avokado

Zdrave mononezasićene masti u avokadu mogu igrati ulogu u osećaju sitosti, dok pomažu i u održavanju nivoa šećera u krvi. Avokado je takođe bogat vlaknima koja mogu pomoći kod osećaja sitosti i antioksidansima. Dodajte avokado u svoje sendviče, tost, čorbe, salate, jela od jaja, smutije, dresinge, pa čak i dezerte.

Batat

Batat sadrži složene ugljene hidrate i bogat je vlaknima, a uz to nudi dugotrajnu energiju, koja vam može pomoći da budete koncentrisani i satima "umirujete" žudnju za šećerom. Batat će vas takođe obogatiti vlaknima, ali i vitaminom B, C, beta karotenom, manganom i bakrom.

Jaja

Jaja su odličan izvor proteina i masti. Ne samo da proteini i masti zasićuju, već jaja nude i neophodne hranljive sastojke, poput kolina, vitamina D i B. Iako su jaja izvrsna opcija za doručak, mogu se koristiti i kao sastojak u brojnim fit receptima u bezbroj kombinacija.

Sir

Sir je bogat aminokiselinom tirozinom, koja pomaže otpuštanju transmitera, kao što su dopamin, koji reguliše centre zadovoljstva i može imati umirujući učinak. Sir je izvrstan izvor proteina i masti, a takođe pruža i mikronutrijente, poput cinka, kalcijuma i vitamina B12.

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.