OPREZNO, SEMENKE SUNCOKRETA MOGU DA NAŠKODE! Stručnjaci upozoravaju, hranljive materije se ubijaju ZAGREVANJEM!
Suncokret, Foto: Printscreen Boredpanda.com

pažnja

OPREZNO, SEMENKE SUNCOKRETA MOGU DA NAŠKODE! Stručnjaci upozoravaju, hranljive materije se ubijaju ZAGREVANJEM!

Ali ono što malo ko zna jeste da prekomerna konzumacija semenki može da dovede do gojenja

Objavljeno: 17:30h

Sunckretove semenke imaju mnogo hranljivih materija, ali svi ti nutrijenti se gube ukoliko se tretiraju na visokim temperaturama.

Veliki problem kod ostavljanja cigareta jeste šta raditi sa rukama? Zato nije ni čudo što ćete novopečene bivše ušače prepoznati po "mahnitom" grickanju semena suncokreta i bundeve.

Ali ono što malo ko zna jeste da prekomerna konzumacija semenki može da dovede do gojenja.

Da li je bolje jesti pečeno ili sirovo seme?

Prema stručnjacima, više hranljivih sastojaka čuva se u sirovom semenu. Izvor su zdravih masti, vlakana i lako svarljivih proteina. preporuka je da se seme suncokreta (prethodno očišćeno) opere i osušiti pre jela.

Ako ih pečete, preporuka je da ih stavite na 15-25 minuta u rernu na temperaturu od 120-160 stepeni C. Na ovaj način će se u većoj meri sačuvati korisni elementi i masti.

Hranljivi sastojci u semenu suncokreta

Seme suncokreta sadrži veliku količinu vitamina E, bogato je vitaminima B (B1, B2, B5, B6, B9) i niacinom, koji obezbeđuje normalno funkcionisanje nervnog i digestivnog sistema i sprečava stanje kože.

Pored toga, seme suncokreta je bogato mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje imaju sposobnost snižavanja nivoa holesterola u krvi i mogu da zaštitite od bolesti srca.

Kako pečeno seme može da naškodi?

Stručnjaci kažu da je veoma važno obratiti pažnju gde se semnke čuvaju, jer ako se nepravilno skladište, dolazi do procesa oksidacije i javlja se užegli ukus. Takođe, stručnjaci upozoravaju da prilikom prženja mononezasićene i polinezasićene masti mogu da oksidiraju, posebno ako se seme prži na visokim temperaturama. Oksidacija dovodi do stvaranja štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na ljudsko telo.

Ko bi, ipak, trebalo da ga izbegava?

Ne samo prženo, već i sirovo seme suncokreta se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa gastritisom, čirevima i bolestima creva, kolitisom. Takođe, ne preporučuje se osobama koje žele da smršaju jer svega 100 g ove namirnice ima 601 kcal.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.