ZA KRPELJE SVI ZNAJU DA PRENOSE LAJMSKU BOLEST, ALI TU NIJE KRAJ: Ti insekti dovode i do opasne groznice!
Krpelj, Foto: Printscreen/youtube

pazite se

ZA KRPELJE SVI ZNAJU DA PRENOSE LAJMSKU BOLEST, ALI TU NIJE KRAJ: Ti insekti dovode i do opasne groznice!

Bolesti koje prenose zaraženi insekti su vektorske i najčešće imaju sezonski i endemski karakter

Objavljeno:

Stručnjaci preporučuju boravak u prirodi, ali i najobičnija šetnja parkom, pogotovo u maju i junu, nosi veliki rizik po zdravlje – zbog krpelja. Ovi insekti prenosioci su više bolesti, a početni simptomi pojedinih podsećaju na grip ili koronu i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi i životinja.

Bolesti koje prenose zaraženi insekti su vektorske i najčešće imaju sezonski i endemski karakter, odnosno, odomaćene su na određenim područjima, objašnjavaju iz Centra za promociju zdravlja pri subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

- Najpoznatija bolest koju prenose krpelji je Lajmska bolest, ali tu su još i Krimska Kongo hemoragična groznica, encefalitis, meningitis i druge. Kongo Krimska hemoragična groznica prvi put je otkrivena 1975. godine u Konektikatu, SAD, a prvi slučaj u Srbiji 1987. godine, zabeležen je na području Beograda – kaže dr Zorica V. Dragaš, specijalista socijalne medicine.

Kod Krimske Kongo hemoragijska groznice infekcija se prenosi kontaktom sa zaraženom krvi preko oštećene kože i sluzokože.

Za ovu bolest je karakterističan nagli skok temperature do 40 stepeni, glavobolja, jeza, drhtavica, hemoragijski osip i bolovi u slabinama. Javlja se krvarenje iz nosa i drugih delova tela, nizak pritisak, ubrzan rad srca.

Lajmska bolest kroz tri stadijuma

- Ubod insekta je bezbolan, mesto uboda ne svrbi, može se pojaviti crvenilo na mestu uboda. Lajmska bolest ima tri stadijuma. Prvi je rani stadijum, pojavljuje se crvenilo oko mesta uboda promera oko pet centimetara, a zatim takozvani erythema migrans tri do 30 dana od uboda, kaže dr Dragaš.

Prisutni su i simptomi slični gripu, glavobolja, groznica, malaksalost... Drugi stadijum karakterišu rane sistemske manifestacije, kao što su slabost, malaksalost, febrilnost, bolovi u zglobovima i mišićima, uvećane limfne žlezde.

Treći stadijum karakterišu neurološke smetnje, aseptični meningitis, mijelitis, encefalitis, cerebralna ataksija, neuritis kranijalnih nerava. Mogu se razviti i kardiološke tegobe.

Kod nelečenih slučajeva posle šest meseci razvija se: hronični artritis, oticanje i bolovi u velikim zglobovima, kao i hronične neurološke i kardiološke manifestacije. Lečenje je najuspešnije u ranoj fazi, a traje najčešće dve nedelje.

Zaštita od krpelja

Mere lične zaštite su neophodne, upozoravaju stručnjaci. Tokom boravka na otvorenom poželjno je kretanje pripremljenim i održavanim pešačkim stazama i zaštita izloženih delova kože.

Savetuje se nošenje prijatne pamučne ili lanene odeće, dugi rukavi i nogavice, odeća svetlih boja. Takođe, savetuje se nošenje prikladne obuće, a poželjno je da nogavice pantalona budu smeštene u obuću. Korisno je izbegavati neuređene i nepokošene prostore.

- Posle boravka na otvorenom treba dobro istresti i pregledati odeću. Pregled kože pažljivo obaviti. Kosu temeljno očešljati i istuširati se. Takođe je potrebna česta kontrola kućnih ljubimaca. Ukoliko se ipak dogodi ubod, vađenje krpelja treba prepustiti stručnoj osobi, što podrazumeva javljanje lekaru u prva 24 sata od uboda krpelja, zaključuje dr Dragaš.

Bonus video:

03:12

Analiza krpelja u JKP Gradska čistoća

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.