Kombinacija 2 MASKE pruža garantovanu ZAŠTITU od KORONE: Srpska DOKTORKA otkrila rezultate NAJNOVIJE STUDIJE!
Mnogi jedva podnose da nose samo jednu masku, Foto: Profimedia

zdravlje

Kombinacija 2 MASKE pruža garantovanu ZAŠTITU od KORONE: Srpska DOKTORKA otkrila rezultate NAJNOVIJE STUDIJE!

Najbolja zaštita od korone je izbegavanje gužve, a maske...

Objavljeno: 14:04h

Državni centri u Americi za kontrolu i prevenciju bolesti sproveli su istraživanje kojim su utvrdili da nošenje jedne maske - hirurške ili platnene, blokira svega oko 40 odsto čestica virusa, a kada je maska od platna stavljena preko hirurške, onda je čak 80 odsto čestica sprečeno da dođe u kontakt sa kožom i sluzokožom.

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da rezultati ove studije ne mogu da budu prihvaćeni jer je istraživanje sprovođeno na modelima koji su bili na udaljenosti od svega metar:

- Dakle, jedna maska je sasvim dovoljna, ali ako se drži distanca od minimum dva metra. Virus korona se prenosi kapljičnim putem i može da se nađe u radijusu do metar i po u vazduhu. Znači, maska i distanca daju visoki stepen zaštite, čak 99 odsto.

Maska i distanca su 99% zaštita.

Mnogi jedva podnose da nose samo jednu masku, a i na samu pomisao da bi mogli biti primorani da nose dve, kažu da bi se jednostavno ugušili.

- Nošenje hirurške i platnene maske može da izazove osećaj nedostatka vazduha pogotovu kod osoba sklonih klaustrofobiji - kaže dr Radosavljević. - Međutim, kod zdravstvenih radnika i kod osoba koje su po prirodi posla prinuđene da budu u bližem kontaktu sa drugim osobama preporučuje se nošenje maske i vizira, što je dokazano uspešna metoda zaštite.

Naša sagovornica napominje da je najbolja zaštita od virusa korona izbegavanje gužve, i podseća da je uz masku i distancu bitno i često pranje ruku.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/Treće oko)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.