BOLEST KOJA IMA TIHE SIMPTOME ODNOSI 450 ŽIVOTA GODIŠNJE U SRBIJI: Morate ovo znati
Rak jajnika, Foto: Profimedia

RAK JAJNIKA

BOLEST KOJA IMA TIHE SIMPTOME ODNOSI 450 ŽIVOTA GODIŠNJE U SRBIJI: Morate ovo znati

Osmog maja obeležava se Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika, maligniteta visoke stope smrtnosti od koga u Srbiji svake godine oboli oko 800 žena

Objavljeno:

Dijagnostikuje se kod 800 žena godišnje, a čak 450 ima smrtni ishod - ali redovni pregledi i rana dijagnostika to mogu da promene

Osmog maja obeležava se Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika, maligniteta visoke stope smrtnosti od koga u Srbiji svake godine oboli oko 800 žena. U cilju podizanja svesti o ovoj bolesti performansom na Kalemegdanskoj tvrđavi obeležen je početak kampanje "U ovoj borbi nisi sama!". Ovom prilikom, na jedan dan je pored spomenika Pobednik instalirana i "Pobednica" - simbol podrške svakoj ženi u našoj zemlji koja se bori protiv karcinoma jajnika.

Kao naredni korak u okviru kampanje, najavljeno je pokretanje onlajn Savetovališta za obolele od karcinoma jajnika u okviru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Savetovalište će omogućiti lakši kontakt sa relevantnim stručnjacima od kojih pacijentkinje mogu da dobiju neophodne odgovore kao i savete o dijagnostičkim i terapijskim planovima i podnošljivosti onkološke terapije. Telefonski i onlajn, lekari će pomagati novodijagnostikovanim pacijentkinjama, kao i onima koje su već u procesu lečenja.

"Karcinom ovarijuma ima toliku smrtnost upravo zato što se u velikom broju slučajeva ne otkrije na vreme. Stoga je apel cele ove kampanje i svih nas da, pored toga što vodimo računa o inovativnim lekovima, radimo na podizanju svesti kako bi što više pacijentkinja lečenje započelo u ranoj fazi. Tu pre svega mislimo na redovne ginekološke preglede koji dovode do ranog otkrivanja ove bolesti koja ima tihe simptome i može se zameniti sa drugim tegobama", naveo je dr Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

U Srbiji se godišnje registruje 800 novih slučajeva obolelih od karcinoma jajnika, a više od 450 pacijentkinja izgubi bitku sa ovom bolešću. Prevencija je najbolji način da se ovaj karcinom otkrije na vreme i zato redovni pregledi i edukacija imaju presudan značaj. Važno je da sve žene i naročito one koje u svojoj porodici imaju iskustvo sa ginekološkim malignitetom odlaze na redovne preglede kod ginekologa.

"Moja glavna poruka danas je da žene idu redovno na ginekološke preglede, naročito one žene koje u srodstvu imaju obolele od karcinoma jajnika ili dojke. Ovo je pogotovo važno za one kojima je neko u porodici oboleo pre 50. godine, što nije period kada uobičajno dolazi do degeneracije ćelija. Ovo može biti znak da i one nose tu štetnu mutaciju gena koja potencijalno dovodi do ove bolesti", izjavila je prim. dr sci. med. Marijana Milović Kovačević, medikalni onkolog.

Od ključne važnosti za sve obolele od ove vrste karcinoma je i dostupnost inovativnih terapija, u čemu najveću ulogu imaju zdravstvene institucije.

"Karcinom jajnika, jedan od najsmrtonosnijih tumora u ginekologiji, tema je koja iziskuje angažovanje svih nas u zdravstvenom sektoru, ali i šire, kako bi se podigla svest o ovoj bolesti koja pogađa žene svih doba. Kada je reč o Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, mi se uvek trudimo da pratimo sve trendove u proizvodnji inovativnih lekova kako bismo pacijentima u našoj zemlji obezbedilii najsavremenije dostupne terapije. Na listi lekova nalaze se dva inovativna leka za karcinom jajnika, koji značajno produžavaju život i poboljšavaju kvalitet života pacijentkinja. Ono što bismo još mogli da uradimo, na osnovu razgovora sa predstavnicima pacijentkinja, jeste da se pomere indikacije i omogući da se jedan od inovativnih lekova daje u početnoj fazi bolesti, čime će se povećati broj žena kojima je dostupna najsavremenija terapija", rekla je direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Pomenuti inovativni lek, koji se od maja 2019. godine u Srbiji nalazi na pozitivnoj listi listi RFZO primenjuje se kod žena koje imaju mutaciju BRKA gena. S obzirom na to da je jedan od faktora rizika i genetska predispozicija, važnu ulogu kod ovih pacijentkinja ima BRKA testiranje, kao i uvođenje inovativne terapije u raniju fazi lečenja, što bi pacijentkinjama omogućilo dužu kontrolu i odlaganje povratka bolesti

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.