PRETERANI UNOS SOLI ZNA DA BUDE VEOMA OPASAN: Postoje 3 stvari koje pokazuju DA STE PRETERALI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

preporučen dnevni unos

PRETERANI UNOS SOLI ZNA DA BUDE VEOMA OPASAN: Postoje 3 stvari koje pokazuju DA STE PRETERALI!

Pogledajte u ruke i noge

Objavljeno: 17:39h

Znate li koliko iznosi preporučen dnevni unos soli?

I kada ste preterali?

Ukoliko ste mislili da je znak da ste u organizam uneli previše soli, samo kada osetite da je hrana preslana – grešite.

Stručnjaci smatraju da dnevni unos soli ne bi trebalo da bude veći od pet grama, što je srazmerno jednoj kafenoj kašičici.

Međutim, obzirom na to da se so nalazi u mnogim namirnicama, pa čak i u onima koje nam ne deluju slano, problem je u tome što ne možemo da znamo koliko tačno soli smo pojeli.

Ali ono što možemo, jeste da obratimo pažnju na signale koje nam telo šalje i da, na osnovu njih, pokušamo da unos soli smanjimo na minimum.

Suva usta

Najočigledniji znak da ste jeli previše slane hrane jeste žeđ. Ona nastupa kada organizam dehidrira, a voda je tada neophodna da bi se potrebna proizvodnja telesnih tečnosti regulisala.

Jaka glavobolja

Naravno da nije svaka glavobolja povezana sa prevelikim unosom soli, ali obzirom na to da je so povezana sa povišenim pritiskom, velike su šanse da ćete imati glavobolje upravo zbog toga. Ove glavobolje su specifične, jer u tim slučajevima imate osećaj da će vam glava eksplodirati.

Otečene ruke i noge

Niste se ugojili, ali primećujete da su vam ruke deblje a na prste od jednom ne možete da stavite prsten koji ste do juče bez problema nosili. Upravo ovo je jedan od simptoma da unosite previše soli na dnevnoj bazi. Kada se voda u organizmu predugo zadržava, dovodi do nadimanja, a prvo otiču ruke i noge.

(Espreso / Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.