Ako vas nešto boli na ova dva mesta, može se raditi o simptomu raka
Grlo, Foto: Profimedia

da znate

Ako vas nešto boli na ova dva mesta, može se raditi o simptomu raka

Tokom godina stručnjaci su pokušali da što bolje razumeju simptome kako bi ukazali na one koje mogu otkrivati rak, a u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti

Objavljeno:

Istraživanje tvrdi kako bol u određenim delovima tela može biti upozoravajući signal raka.

Nekad je rak lako otkriti ako se radi o čudnoj izraslini, naglom gubitku kilograma ili novom madežu. Ali ponekad se radi i o nemogućoj misiji jer ga neće odati neki vidljivi simptom.

Tokom godina stručnjaci su pokušali da što bolje razumeju simptome kako bi ukazali na one koje mogu otkrivati rak, a u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti. Shvatili su da dva signala mogu biti znak da je vreme da odmah posetite lekara.

AKO VAS STALNO BOLI GRLO ILI UHO, MOŽE SE RADITI O KARCINOMU GRKLJANA

Istraživanja fakulteta Exter su pre dve godine objavili rezultate, u kojem su analizirali podatke 800 pacijenata s rakom grkljana. Otkrili su kako stalni bol u grlu može biti rani simptom ove bolesti, ako se bol javlja u kombinaciji s drugim simptomima. Posebno se to odnosi na bol u grlu koja se javlja uz bol u uhu, a procenjuju da su tada šanse da se radi o raku grkljana 6.3 posto.

Pripazite na bol u ovom delu tela jer može biti fatalna - ali samo kod žena

Prema pisanju autora studije, lekari bi trebalo odmah da pomisle na rak grkljana kod ovakvih simptoma, a ako se javi uz kratak dah i probleme s gutanjem, potrebno je obratiti posebnu pažnju jer se radi o jakim indikatorima raka. No stručnjaci kažu kako se promuklost javlja kao rani znak bolesti koji se formira na glasnicama.

Ako se rak na grkljanu početno razvije iznad ili ispod glasnica, to nije dobar znak. Istraživanja su dakle pokazala kako su neki simptomi koji su se smatrali ne tako važnima, ipak ozbiljni.

NE POSTOJI REDOVNO TESTIRANJE ZA RAK GRKLJANA

Prema podacima, oko 13 000 slučajeva raka grkljana se dijagnostikuje svake godine u Americi, a rezultira s 3.700 smrtnih slučajeva u godini. Nažalost ne postoje testovi koji bi ga rano otkrili, i upravo je zato važno pratiti simptome i o njima razgovarati s lekarom. Rano otkrivanje raka je od apsolutne važnosti kako bi se izbegla loša prognoza ovog oblika karcinoma.

Proletnja promena vremena utiče i na povećanje učestalosti infarkta i moždanog udara

NEKOLIKO JE RIZIČNIH FAKTORA ZA RAZVOJ RAKA GRKLJANA

Najvažniji rizični faktor je pušenje ili korištenje duvana, ali i čak umereno do prekomerno korišćenje alkohola može vas staviti u rizičnu grupu. Ako kombinujete alkohol i duvan, imate puno veći rizik za razvojem ovog raka. Gojaznost, muški pol i godine (iznad 65) takođe se smatraju rizičnim faktorom.

Bonus video:

01:05

O teleasistenciji kao socijalno-medicinskoj podršci starijim ljudima

(Espreso / Ordinacija.Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.