KAKO SPREČITI MAMURLUK PRE, U TOKU I NAKON ALKOHOLA: Savršeni TRIKOVI za sve koji VOLE da POPIJU!
Zdrave masti su vaš prijatelj, Foto: Profimedija

ZAŠTO OVO NISMO ZNALI RANIJE?

KAKO SPREČITI MAMURLUK PRE, U TOKU I NAKON ALKOHOLA: Savršeni TRIKOVI za sve koji VOLE da POPIJU!

Vitamin C štiti od prehlade, ali i od simptoma mamurluka, pa je pre izlaska, na primer, dobro popiti limunadu

Objavljeno:

Čak iako ste vrlo umereni u ispijanju alkohola, verovatno niste posve pošteđeni mamurluka, pa je dobro znati da postoje trikovi uz pomoću kojih ga možete sprečiti, a da svejedno - popijete.

Kako sprečiti mamurluk pre nego što počnete piti:

1. Jedite masnu hranu

Hrana uopšteno, a posebno ona masnija, odgađa apsorbovanje alkohola u telu, kažu lekari. A odgađanje apsorbovanja alkohola dobar je korak prema izbegavanju mamurluka. Zbog toga je, na primer, pre izlaska dobro pojesti komad avokada, koji je bogat zdravim mastima. Tako nećete posegnuti za guakamolama na stolu.

Jaja, Avokado
foto: Profimedia

2. Jedite hranu bogatu vlaknima

Kris Meletis, s Nacionalnog univerziteta za naturopatsku medicinu, objašnjava da hrana bogata vlaknima, poput prokelja, sočiva i kokica, razgrađuje alkohol i apsorbira ga, sprečavajući ga da uđe u krvotok brzo.

Kokice
foto: Profimedia

3. Pojačajte dozu vitamina C

Vitamin C štiti od prehlade, ali i od simptoma mamurluka, pa je pre izlaska, na primer, dobro popiti limunadu.

Kako sprečiti mamurluk dok pijete:

1. Izbegavajte kongenere

Nikad čuli, zar ne? Kongeneri su spojevi koji alkoholnim pićima daju ukus i boju. Svaka vrsta alkohola sadrži i te sastojke, ali tamni alkohol, uključujući crno vino i viski, uglavnom ih imaju više od svetlijih. Te otrovne hemikalije mogu pokrenuti upalni odgovor koji pomaže izazvati simptome mamurluka, a mnoge se pretvore u otrovne aldehide dok ih probavljate sledeći dan.

- Odlučite se za alkohol svetlije boje, koji je visoko filtriran - kaže Džefri Viese, profesor medicine sa univerziteta Tulane. Takođe, imajte na umu da je, što je bolje filtriran i što manje kongerena sadrži, alkohol skuplji, pa je i manji rizik od mamurluka.

2. Držite se jedne vrste pića

Tako možete bolje pratiti koliko pijete i manja je verovatnoća da ćete poremetiti želudac.

Alkohol, Pića, Čaše, Vino, Šampanjac
foto: AP

3. Izbegavajte karbonizaciju

Istraživanje je pokazalo da prisutnost mehurića - bilo u gaziranom napitku poput šampanjca ili u alkoholnom piću pomešanost sa tonikom - može ubrzati apsorbovanje alkohola. Karbonizacija može uzrokovati širenje površine želuca, što dovodi do povećanog apsorbovanja alkohola (i veće je verovatnoća od neugodne glavobolje sledećeg jutro).

4. Pijte alkohol naizmenično s vodom

Pitka voda tokom večere je dobar način da se spreči mamurluk. Prvo, održava stepen hidratacije, što je ključno za prevenciju mamurluka, jer alkohol dehidrira organizam. I drugo, razblažit će uticaj alkohola.

Voda
foto: Profimedia

Kako sprečiti mamurluk nakon što popijete

1. Pijte puno vode

Shvatite to kao ciklus ispiranja. Alkohol je diuretik, što znači da uzrokuje da vaše telo ispire tečnost brže od ostalih pića i dovodi do ozbiljne dehidracije. Zato nakon žurke treba piti i više vode nego što inače imate običaj. .

2. Pijte voćne sokove

Postoje dokazi da fruktoza - šećer u voću - sagoreva alkohol. Fruktoza podiže visinu šećera u krvi, koju alkohol spušta. Ali, budite oprezni, kako ne biste podstakli nagle promene šećera u krvi.

Sok, Napitak, Žuti sok
foto: Profimedia

3. Popijte malo rehidracijskog rastvora

Hidratizirajuća formula koju možete kupiti u nekoliko različitih ukusa i oblika (mešavina praha, sportsko piće), nadoknađuje šećere i elektrolite koji uravnotežuju tekućinu - neophodni tokom mamurluka.

4. Jedite ugljenohidrate

Suvi tvrdi tost, ili krekeri koje zubima drobite kao kamen pomažu protiv mamurluka. Naime, obični ugljenohidrti pomažu kod apsorbovanja alkohola koji ostaje u želucu, osiguravaju šećer i bore se protiv mučnine.

5. Pojedite kašiku meda

Dobar način za borbu protiv niskog nivoa glukoze koju izaziva alkohol je doručak koji se sastoji od parčeta tosta i kašike meda.

Lek za glavobolju, Med, Beli luk
foto: Profimedia

6. Jedite jaja

Jaja su bogata hranjivim sastojcima i sadrže hemikaliju N-acetil-cistein, koja može pomoći u čišćenju jetre od štetnih slobodnih radikala.

7. Popijte lek protiv glavobolje

Nesteroidni protuupalni lek, poput ibuprofena, ublažiće glavobolju, a neće uznemiriti želudac. Ali, ne pretjerujte sa lekovima jer u kombinaciji s alkoholom mogu štetno uticati na jetru.

8. Vežbajte (ako ste u mogućnosti).

Slušajte svoje telo: Ako vas je mamurluk uništio, sigurno nije vreme za vježbanje, ali ako ste u mogućnosti , imajte na umu da dobro znojenje pomaže da se rešite mamurluka. Umereno vežbanje povećava cirkulaciju i potiče metabolizam i može doprineti oslobađanju tela od toksina, piše portal Real Simple.

Vežbanje
foto: Profimedia

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.