11 NAMIRNICA KOJE TREBA IZBEGAVATI ZA DORUČAK! A SVI ih jedemo
Doručak/ilustracija, Foto: Profimedia

dobro pazite

11 NAMIRNICA KOJE TREBA IZBEGAVATI ZA DORUČAK! A SVI ih jedemo

Važno je ono što jedete, postoje namirnice za koje nutricionisti tvrde da nikako nisu dobre za doručak.

Objavljeno: 16:33h

Započinjanje dana zdravim obrokom definitivno će vašem zdravlju dati nešto novo.

Smatra se najvažnijim obrokom u danu i dokazano smanjuje šanse za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i poboljšaće koncentraciju. Ne samo da je dobro za vaše zdravlje, već će vam pomoći i da izgubite suvišne kilograme, a prema nedavnim istraživanjima oni koji doručkuju, njih 78 odsto, znatno lakše mršave.

Naravno, važno je i ono što jedete, postoje namirnice za koje nutricionisti tvrde da nikako nisu dobre za doručak.

1. SLATKE ŽITARICE

„Započinjanje dana sa ovom hranom samo znači da ćete biti gladni tokom dana, a dobro je znati da sadrže puno šećera i vrlo malo vlakana i proteina“, objasnila je Kelli McGrane, nutricionista.

2. KOBASICE

"Iako mnogi ljudi jedu kobasice za doručak, nisu dobra opcija. Napravljene su od mlevenog mesa, masti, začina i dodatih ukusa, pa su često pune natrijuma, zasićenih masti i kalorija. Mogu da utiču na krvni pritisak, loše holesterola i naravno unosa kalorija. ", objasnila je Roksana Ehsani, nutricionista. Prerađena hrana povezana je sa razvojem hroničnih bolesti i raka.

3. BELI HLEB

Rafinirani beli hleb postaviće nivo šećera u krvi i energiju na ringišpil, u trenutku će biti na vrhuncu, a već na dnu. Mogućnost je jesti tost sa avokadom i jajima “, savetuje Davn Blatner, nutricionista.

Hleb
Hlebfoto: Profimedia

4. KAFA SA AROMAMA

Ono što možda ne znate je da su aromatizovane kafe pune kalorija i šećera i ne sadrže apsolutno ništa hranljivo. S obzirom na šećer, nakon takvog pića samo ćete biti umorniji. Ako ne volite običnu kafu, radije je napravite sami kod kuće sa dodatkom cimeta ili čokolade, banane ili meda.

5. VOĆNI SOK

"Iako ćete možda želeti da unesete vitamin C i hranljive sastojke, sok nije najbolji način. Kada se pripremi, uklanjaju se sva vlakna, a kalorije i šećer ostaju. Ako niste znali, jedna čaša soka od pomorandže ima toliko kalorija kao 5 pomorandži, što je 300 ", objasnila je. je Ami Shapiro, nutricionista. Umesto soka napravite smoothie ili samo uzmite čašu vode sa limunom.

6. KUPOVNI MAFINI

Da budem iskren, ovo je torta bez dodataka, a kupljeni imaju više kalorija, masti nego pravi komad torte. U njima je malo proteina, tako da nećete dugo ostati siti.

7. JOGURT BEZ MASTI

"Običan jogurt je odlična opcija za početak dana jer je pun proteina i kalcijuma. Međutim, pripazite da ne jedete one sa aditivima jer će neki proizvođači nadoknaditi nemanje masnoće dodavanjem šećera. Na kraju ćete jesti kalorija kao da jedete sladoled ", objasnio je. McGrane.

Jogurt
Jogurtfoto: Profimedia

8. KUPOVINA SMUTIJA I OSTALIH PIĆA

Iako za ovo piće treba pronaći samo zdrave stvari, ako pogledate listu sastojaka na onim već napravljenim sokovima na policama prodavnica, lako ćete primetiti da u stvari većina sokova nije napravljena od ceđenog voća, što znači da mu nedostaju vlakna i vitamini. Bez vlakana sigurno ćete brzo biti gladni.

9. PECIVA

Iako su ukusna, to je jednostavan ugljeni hidrat koji će vas kratko zadržati sitima, a kako mogu biti puni masti, može doći do povećanja holesterola, a time i problema sa krvnim sudovima. Jedno pecivo može biti ekvivalentno 5-6 kriški hleba.

10. PALAČINKE I VAFLI

Jeftine i jednostavne za pripremu, palačinke i vafli čest su izbor za porodični doručak. Uprkos tome, vodite računa da se radi o jednostavnim ugljenim hidratima koji vas neće dugo držati sitima i za nekoliko sati osećaćete glad. Oni takođe uzrokuju nagle promene nivoa šećera u telu.

Palačninke
Palačninkefoto: Printscreen

11. KUPOVNE GRANOLE

Granola koju kupujete u prodavnicama sadrži velike količine nepotrebnih visokokaloričnih sastojaka i šećera. Manji deo granole sadrži 400 kalorija i 10 grama masti. Budući da sadrži velike količine šećera i meda i masti, granola se može smatrati desertom, a ne uravnoteženim obrokom.

(Espreso/Ordinacija.vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.