KOLIKO ZAISTA ŽELUDAC MOŽE DA SE PROŠIRI? Snimak je VERAN DOKAZ naspram svih nagađanja (VIDEO)
Bol u želucu, Foto: Profimedia

treba znati

KOLIKO ZAISTA ŽELUDAC MOŽE DA SE PROŠIRI? Snimak je VERAN DOKAZ naspram svih nagađanja (VIDEO)

Čim hrana napusti želudac, mišići se vraćaju u prvobitno stanje

Objavljeno:

Želudac ima zapreminu samo 75 mililitara u momentu kada je prazan, ali čim nešto pojedemo ili popijemo mišići ovog organa počinju da se rastežu kako bi u njega stalo sve što smo uneli.

U zavisnosti od količine unete hrane i pića, mišići želuca se prošire toliko da u njega može da stane zapremina do jednog litra, a u ekstremnim slučajevima - prilikom prejedanja, i do dva litra.

Čim hrana napusti želudac, mišići se vraćaju u prvobitno stanje.

Gojazni ljudi često se žale da ne mogu da smršaju jer im se „želudac proširio“ i konstantno osećaju glad. Mnoge poznate ličnosti podvrgle su se operaciji smanjenja želuca kako bi „ubile apetit“.

Ako ste se pitali koliko želudac može da se proširi, odnosno kako se elastičnost mišića povećava kad unesemo hranu i piće i kako taj proces izgleda, pogledajte snimak:

“Smanjenje” želuca, kao najčešća operacija u barijatrijskoj hirurgiji danas radi se tako što se malom kamerom kroz otvor od jednog centimetra uđe u trbušnu šupljinu i sa dodatna dva instrumenta (koji prolaze kroz dva otvora od pet mililetara) izvrši odvajanje velike krivine želuca, i to od jednjaka do dvanaestopalačnog creva. Potom se odstranjuje 75% želuca, a hirurg upotrebljava specijalne samošivače (“steplere”) koji istovremeno i odsecaju i ušivaju tkivo želuca.

Takođe, nije mali ni broj onih koji se opredeljuju za ugradnju tzv. plavog balona koji zapreminski ispuni želudac, pa osoba pojede svega nekoliko zalogaja hrane kroz jedan obrok.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.