MUČI VAS NADUTOST? Pročitajte ovih 5 stavki, MORA da je nešto od toga u pitanju
Nadutost, Foto: Profimedia

SAVET

MUČI VAS NADUTOST? Pročitajte ovih 5 stavki, MORA da je nešto od toga u pitanju

Srećom, možete da promenite način života kako biste smanjili nadutost tokom noći.

Objavljeno:

Postoji mnogo razloga zbog kojih možete da osetite nadimanje, ali prvo morate da objasnite šta je nadimanje u abdomenu: vazduh je taj koji je ostao ’zarobljen’ u vašem gastrointestinalnom sistemu.

Gastrointestinalni sistem je nešto poput duge mišićne cevi sa puno ventila i sfinktera koji pomažu u kretanju hrane u pravom smeru. Ponekad, kada progutamo vazduh (ako prebrzo progutamo hranu ili tečnost ili ako pijemo gazirana pića), on se može zaglaviti između ovih ventila i sfinktera i prouzrokovati nadimanje, što se može manifestovati kao nadimanje i nadimanje, bol, pritisak i čak gorušica. Ponekad nadimanje nije uzrokovano vazduhom koji progutamo, već gasovima koje stvara stomak tokom digestivnog procesa. Neki ljudi imaju disbalans bakterija u telu, a to može dovesti do toga da neka hrana i šećeri hrane bakterije i tako stvaraju još više gasova. Srećom, možete da promenite način života kako biste smanjili nadutost tokom noći.

1. Večerajte pre spavanja

Posle obroka, telu treba vremena da probavi hranu, a to može potrajati i nekoliko sati, posebno ako je obrok bio obilan i masan. Budući da se hrana probavlja dok spavamo, neaktivnost našeg tela može usporiti probavni proces, a to može povećati količinu gasova proizvedenih tokom varenja i prouzrokovati noćno ili jutarnje nadimanje. - Rešenje: Uverite se da je udaljenost između večere i odlaska u krevet velika kako bi telo imalo dovoljno vremena da svari hranu. Sjedenje (ali ne ležanje u fotelji) najmanje dva sata nakon obroka ili prije spavanja može pomoći u smanjenju nadimanja. Takođe, u svoj dnevni raspored treba da uvrstite fizičku aktivnost, jer je ovo najbolji način za ubrzanje varenja.

2. Previše jedete za večeru

Ako je vaš najveći obrok na dan večere, moguće je da unosite previše kalorija, što može dovesti do debljanja, ali i nadimanja. Obilni večernji obrok recept je za neugodnu noć. Noću naš cirkadijalni ritam usporava sposobnost creva da suzbije sadržaj poput hrane i otpada, a ako tome dodamo i obilni obrok, nadimanje je zagarantovano noću.

- Rešenje: Da biste izbegli prejedanje uveče, ne preskačite obroke tokom dana. Ako to ne pomogne, pojedite neke kasne popodnevne grickalice, jer će to olakšati kontrolu veličine porcije za večeru.

3. Jedite sirovo povrće

Iako je sirovo povrće vrlo zdravo i puno hranljivih sastojaka, teže je probavljivo od druge hrane i traje duže. Ako ga jedete uveče, na primer u salati, to može dovesti do intenzivnog nadimanja u tankom crevu, a nadimanje u tom predelu je najbolnije i neprijatnije.

- Rešenje: Ne jedite sirovo povrće popodne i uveče, radije jedite kuvano povrće na kraju dana ako želite da izbegnete nadimanje tokom noći.

4. Pijte puno tečnosti tokom obroka

Iako je, naročito ako je hrana slana, uz obrok prijatno piti vodu ili neku drugu tečnost, to može dovesti do prekomernog rastezanja stomaka. Stomak ima određenu zapreminu, a tečnost ga može vrlo brzo napuniti, što onda usporava varenje hrane ili jednostavno izaziva sećanje na neugodnu punoću i nadutost noću.

- Rešenje: smanjite unos tečnosti tokom večernjeg obroka i izbegavajte gazirana pića uveče.

5. Vaš mikrobiom je van ravnoteže

Mikrobiom, koji se nalazi u želucu, sadrži bilijune bakterija, prema studiji objavljenoj 2013. u časopisu Nutrition Revievs. Određena hrana, poput prerađenog mesa i slatkiša, može poremetiti ravnotežu bakterija u našem mikrobiomu i dovesti do više štetnih nego dobrih bakterija, što zauzvrat izaziva nadimanje.

- Rešenje: Uvođenje fermentirane hrane u meni, poput jogurta, kiselog kupusa i slično, može pomoći u uspostavljanju ravnoteže mikrobioma.

(Espreso/Gloria.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.